Zoeken

Tarwe: Algerije haalt Marokko in

20 mei 2024 - 19:00 - Economie

©

Algerije zal Marokko dit jaar naar verwachting voorbijstreven als de tweede grootste graanproducent van Afrika. Het buurland verwacht 3 miljoen ton graan te produceren, terwijl Marokko slechts 2,5 miljoen ton zal halen.

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is de Algerijnse graanproductie met 11% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, dankzij gunstige weersomstandigheden in de centrale en oostelijke regio’s. Marokko daarentegen kampt met een daling van 39% van de productie door een ernstig tekort aan regenval in de belangrijkste teeltgebieden.

Lees ook: Marokko’s tarweleveranciers: Rusland in, Oekraïne out

Deze daling dwingt Marokko om graan te importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De verwachting is dat het land zich zal wenden tot buurland Egypte, dat dit jaar 9,2 miljoen ton graan heeft geproduceerd.

De graansector in Marokko is al langere tijd kwetsbaar door de droogte. In 2020 daalde de productie met meer dan de helft tot 2,7 miljoen ton, waardoor het land gedwongen werd om 5,5 miljoen ton graan te importeren.

Lees ook: Marokko gaat 2,5 miljoen ton tarwe importeren

De Algerijnse overheid heeft daarentegen de afgelopen jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van de irrigatielandbouw, waardoor het land minder afhankelijk is van regenval.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team