Zoeken

Spanje: seizoenarbeider, beroep zonder rechten

30 januari 2012 - 16:59 - Wereld

©

Duizenden Marokkanen gaan elk jaar naar het zuiden van Spanje voor de aardbeienoogst. De manier op de welke ze er worden behandeld, wordt sterk veroordeeld door de Internationale Federatie van Mensenrechten (FIDH).

In een rapport getiteld "Import arbeidskrachten voor export-aardbeien", hekelt de organisatie de behandeling van seizoenarbeiders, veelal vrouwen uit Marokko. De FIDH eist het recht op een permanent verblijfsvergunning in Spanje, maar ook het einde van de discriminatie bij aanwerving in Marokko.

De rechten van deze vrouwen, "gehuwd en met kinderen ten laste" gekozen om een terugkeer naar hun geboorteland te garanderen, worden volledig weggeveegd.

De niet-gewerkte dagen hangen bijvoorbeeld af van het weer en worden niet betaald. Er is dus geen minimum inkomen gegarandeerd. Een ander probleem is de Spaanse wetgeving inzake vakbondsvertegenwoordiging, dat elke mogelijkheid van een "Seizoenarbeiders vakbond" onmogelijk maakt.

De aardbeienoogst in Huelva, Spanje, grootste aardbeienproducent in de wereld, blijft onaantrekkelijk voor Spanjaarden, ondanks 21% werkloosheid. Spanje doet hierdoor jaarlijks beroep op ongeveer 50.000 seizoenarbeiders.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team