Zoeken

Ruim 1000 polygame huwelijken per jaar in Marokko

21 maart 2017 - 12:30 - Marokko

©

Ondanks de invoer van een wet in 2004 om hun aantal te beperken worden jaarlijks nog ruim duizend polygame huwelijken in Marokko gesloten.

Volgens La vie éco is het aantal polygame huwelijken in de afgelopen jaren zelfs toegenomen. In 2015 werden in het land 301.746 huwelijken gesloten, waaronder 952 polygame verbintenissen. Een jaar eerder waren dat er 868 voor 312.495 huwelijken. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie.

Een bron van het ministerie vertelde echter aan het blad dat deze cijfers de realiteit niet weerspiegelen. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met huwelijken die volgens artikel 16 van de familiewet werden gesloten (erkenning van het huwelijk zonder trouwakte).

Volgens de wet moet in elke aanvraag « de uitzonderlijke redenen » worden vermeld waarvoor het polygaam huwelijk zou moeten worden toegestaan. De aanvrager moet bovendien bewijzen dat hij financieel een tweede vrouw kan onderhouden en de toestemming hebben van zijn eerste vrouw. Weigert de eerste vrouw, dan mag ze volgens de tekst uit 2004 een scheiding aanvragen. Maar door de toename van het aantal echtscheidingen is de procedure veranderd. De weigering van de eerst vrouw is niet langer een blokkerende factor.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team