Zoeken

National Geographic: "Marrakech, licht me op als je kan!"

5 november 2013 - 16:59 - Marokko

©

Het historische Djemaa el Fna plein in Marrakech is het middelpunt van bedrog en oplichting in Marokko. Dat blijkt uit de op zaterdag uitgezonden documentaire ’Scam City’ van National Geographic.

De zender doet onderzoek naar de vele manieren waarop buitenlanders worden opgelicht in Marrakech, belangrijkste toeristische bestemming van Marokko.

Presentator Conor Woodman start zijn enquête op de luchthaven Marrakech Menara. Hij wordt onmiddellijk geconfronteerd met een oneerlijke taxichauffeur. Om hem naar de stad te brengen vraagt de man 100 dirham, terwijl de officiële prijs 50 dirham is.

Het merendeel van de buitenlandse toeristen kiest er volgens Woodman voor om in het nieuwe deel van de stad te logeren. Ze willen de oplichters in de oude medina vermijden, met name de apen- en slangentemmers op Djemaa El Fna. Met een verborgen camera probeert Woodman aan te tonen dat een foto met een slang of aap 200 dirham kost...

De journalist logeert in een pension in de oude medina van Marrakech, waar de eigenaar hem een officiële gids aanraadt om te voorkomen dat hij wordt opgelicht. Maar Woodman kiest ervoor de stad te bezoeken met een man die hem gratis zijn diensten aanbiedt.

Hoe behoedzaam de journalist ook is, toch loopt hij in de val wanneer hij een antiek Touareg tapijt koopt voor 2000 dirham. Naderhand blijkt het tapijt nieuw te zijn en minder dan 600 dirham te kosten.

De presentator doet daarna beroep op een officiële gids. Die vertelt voor de camera dat hij, behalve zijn salaris, een commissie krijgt van winkels en boetiekjes waar hij zijn klanten naartoe brengt.

Het team van National Geographic bezoekt uiteindelijk ateliers waar ambachtslieden nieuwe voorwerpen omtoveren tot antieke producten, waarna ze voor tien keer hun waarde worden verkocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team