Zoeken

Mensensmokkelnetwerk tussen Marokko en Spanje opgerold

21 oktober 2017 - 12:30 - Marokko

©

De Spaanse politie heeft vrijdag aangekondigd een groot mensensmokkelnetwerk die migranten vanuit Marokko naar de Canarische Eilanden hielp te hebben opgerold.

Honderden migranten zouden via het netwerk Spanje zijn binnengekomen. Allen betaalden tussen 500 en 3000 euro voor de oversteek tussen Laayoune en de Canarische Eilanden.

De brein achter het netwerk, een Senegalese man, werd in Marokko gearresteerd. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de dood van 150 mensen waaronder kinderen bij vier schipbreuken.

Volgens de Spaanse politie maakte de man gebruik van zijn vele contacten bij de Marokkaanse overheidsdiensten en bij de politie in Laayoune. Hij controleerde op exclusieve wijze de smokkel van migranten in de regio. Wanneer hij juist werd gearresteerd is niet bekend.

Overlevende migranten die via het netwerk naar de Canarische Eilanden vertrokken vertelden dat de hoofdverdachte in maart 2015 de oversteek van dertien migranten had verzorgd. Het bootje met de migranten kreeg echter pech op volle zee. De migranten bleven vijf dagen lang zonder eten noch water. Acht van hen overleden en hun lichamen werden in zee gegooid.

Een tweede verantwoordelijke van het mensensmokkelnetwerk werd eveneens in Marokko door de Koninklijke Gendarmerie gearresteerd nadat een Spaanse rechter een internationaal arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd.

Eerder hadden de Spaanse en Marokkaanse politie samengewerkt voor de arrestatie van dertig leden van het netwerk. Allen zouden mensen met kleine bootjes naar de Canarische Eilanden hebben vervoerd. Een deel van hen werd reeds veroordeeld.

Het onderzoek naar het crimineel netwerk was in 2014 door de Spaanse politie gestart na getuigenissen van 1500 migranten te hebben verzameld die via de organisatie in Spanje waren aangekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team