Zoeken

Menselijke ontwikkeling: Marokko achter Palestina

11 december 2019 - 17:10 - Marokko

©

Marokko staat op de 121e plaats in de index voor menselijke ontwikkeling voor het jaar 2019. De ranking wordt elk jaar door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) uitgebracht.

In de nieuwe ranglijst wint Marokko twee plaatsen. Het koninkrijk was vorig jaar nog 123e. Opmerkelijk is dat Palestina beter presteert dan Marokko. Het koninkrijk behaalde een score van 0,676 en behoort tot de landen met een "middelmatige menselijke ontwikkeling".

Het rapport geeft tevens aan dat slechts 1 procent van de Marokkaanse bevolking onder de armoedegrens leeft met minder dan 1,90 dollar per dag, terwijl bijna 5 procent onder de armoedegrens van het land leeft. "Afgezien van de monetaire armoede, schat de index dat 19 procent Marokkanen in ’multidimensionale armoede’ leeft", aldus het UNDP.

Ook wordt in het document over de sociale ongelijkheden in Marokko gesproken. 70 procent Marokkaanse mannen zijn actief op de arbeidsmarkt tegen slechts 21 procent vrouwen. Marokkaanse vrouwen wijden tevens gemiddeld vijf uur per dag aan het huishouden, zeven keer meer dan mannen.

Noorwegen, Zwitserland, Ierland, Duitsland en Hong Kong voeren de lijst aan. In de Maghreb doen Algerije en Tunesië het beter dan Marokko. In Afrika scoren ook Mauritius, Botswana, Zuid-Afrika, Gabon en Egypte beter dan Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team