Zoeken

Marokko nog steeds in wapenwedloop

7 maart 2018 - 12:40 - Marokko

©

Marokko voert al jaren een wapenwedloop. Dat bericht El Confidencial op basis van cijfers van het onderzoeksbureau voor internationale veiligheid GESI.

Uit deze cijfers blijkt dat Marokko sinds 2013 maar liefst 400 gevechtstanks, 600 gepantserde voertuigen, een honderdtal Chinese tanks, 130 gemotoriseerde houwitsers, 1200 militaire voertuigen, 1000 Amerikaanse Humvees-voertuigen en Chinese raketwerpers heeft gekocht.

Volgens de auteurs van het onderzoek is "de belangrijkste doelstelling van Marokko de verdediging van zijn soevereiniteit tegen een eventuele Algerijnse aanval", vooral bij de grenzen en de bedreigingen van de Polisario.

TSA, die een deel van het onderzoek publiceerde, schrijft dat "het Algerijnse leger superieur is vanwege haar gepantserde en gemechaniseerde vloot", wat de "wapenaankopen van Marokko kan verklaren". "Wat zeker is, is dat in de Maghreb een wapenwedloop aan de gang is die resulteert in de versterking van hun respectievelijke arsenalen."

Het persagentschap verwijst ook naar de aankoop door Algerije van "505 gevechtstanks uit Rusland, meer dan 300 Duitse gepantserde voertuigen en 200 lichte Nimr-voertuigen, gebouwd door de VAE-groep Emirates Defense Technology en speciaal aangepast voor de woestijn".

Marokko wil nu ook zijn maritieme vloot versterken en heeft contacten met Rusland voor de aankoop van een eerste onderzeeër voor de Koninklijke zeemacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team