Zoeken

Marokko eist officiële reactie van Algerije

27 november 2018 - 10:00 - Wereld

©

Twintig dagen na de toespraak van Koning Mohammed VI waarin Algerije wordt opgeroepen om een "directe en eerlijke dialoog" te starten en oplossingen te vinden voor de problemen tussen de twee landen, heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken in een verklaring een officiële reactie van het buurland gevraagd.

Deze verklaring volgt op een meeting van minister Nasser Bourita en de ambassadeur van Algerije in Rabat op maandag op het ministerie.

De afdeling stelt dat deze ontmoeting plaatsvond na tien dagen lang, zonder succes, pogingen te hebben gedaan om in contact te komen met verschillende Algerijnse ministers.

Tijdens deze ontmoeting heeft Bourita opnieuw de wens van Marokko geuit om een officiële reactie te ontvangen van Algerije op het voorstel van Koning Mohammed VI, om een politiek mechanisme voor dialoog op te richten. Het initiatief werd positief verwelkomd door een groot aantal landen en internationale en regionale organisaties.

Het ministerie stelt tevens te zijn ingegaan op de uitnodiging van Algerije en Tunesië om een raad van ministers van Buitenlandse zaken van de lidstaten van de Unie van de Arabische Maghreb te organiseren, maar dat deze ontmoeting niets te maken heeft met het voorstel van Marokko voor een directe dialoog.

De situatie waarin de Unie van de Arabische Maghreb verkeert is voornamelijk te wijten aan de "abnormale betrekkingen tussen Marokko en Algerije". Deze betrekkingen kunnen volgens het ministerie enkel via directe bilaterale gesprekken worden verbeterd. De andere lidstaten van de Unie roepen bovendien al jaren op tot een directe dialoog tussen Marokko en Algerije.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2019 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team