Zoeken

Marokko: hoe de overheid de corruptie wil bestrijden

2 juni 2015 - 23:00 - Marokko

©

Toen hij tot regeringshoofd werd benoemd had Abdelilah Benkirane van de strijd tegen de corruptie één van zijn prioriteiten gemaakt. Ruim drie jaar later geeft hij toe dat het hem niet is gelukt de corruptie in Marokko uit te roeien.

Maar de Premier heeft zijn laatste woord nog niet gezegd en heeft een internationaal adviesbureau gevraagd een nieuw corruptieplan over een periode van 10 jaar op te stellen. PricewaterhouseCoopers werd door Abdelilah Benkirane gekozen om oplossingen te vinden om de wijdverspreide corruptie in Marokko te bestrijden.

Volgens Panorapost moet het nieuwe plan ook het vertrouwen van Marokkanen in hun overheid helpen herstellen. Er zal tevens extra aandacht zijn voor de economische ontwikkeling en het vertrouwen van buitenlandse investeerders.

In de komende tien jaar raad PricewaterhouseCoopers aan de Marokkaanse overheid aan ruim 3,5 miljard dirham te investeren in de door corruptie geteisterde sectoren. De voorstellen:

 Om straffeloosheid te minimaliseren is het raadzaam om nieuwe wetten in te voeren die duidelijkheid zullen geven over de straffen in verband met corruptie.
 De oprichting van een platform waar klachten en aangiften van corruptie kunnen worden gedaan, met begrijpelijke criteria.
 Maatregelen om rechterlijke uitspraken te controleren en de uitvoering ervan te garanderen.
 Systematische monitoring van fondsen die in het buitenland worden geïnvesteerd en het ontwerp van een beleid voor de repatriëring van deze fondsen.
 Een efficiënt begrotingsbeleid en een controleprogramma voor het beheer van publieke middelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team