Zoeken

Marokko neemt deel aan nucleaire terreuroefening

2 november 2013 - 13:28 - Marokko

©

Marokko gaat op 5, 6 en 7 november deelnemen aan een Europese nucleaire terreuroefening. De oefening ’Curiex 2013’ vindt plaats bij de kerncentrale Al Maraz in Spanje.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen ook Portugal, Frankrijk, Italië en België aan de oefening deelnemen. Een nucleaire ramp en een lek van radioactief materiaal zullen worden gesimuleerd tijdens de oefening.

Curiex-2013 wordt georganiseerd door de Spaanse civiele bescherming en is grotendeels gefinancierd door de Europese Commissie. De oefening kreeg een budget toegewezen van 600.000 euro.

Ruim 5000 bewoners van de regio Extremadura, 120 hulpteams en 32 interventiewagens zullen aan de oefening deelnemen. Ook werden meer dan 500 leden van de Spaanse politie, de Guardia civil, de Rode Kruis en het Spaans leger gemobiliseerd.

Een coördinatieteam van de Europese commissie en waarnemers van het EU-mechanisme voor civiele bescherming worden eveneens verwacht.

Marokko heeft één kernreactor in Maâmora nabij Rabat, dat wordt gerund door het Nationaal centrum voor energie, nucleaire wetenschap en technologie, met aan het hoofd Khalid El Mediouri, zoon van de voormalige lijfwacht van wijlen Koning Hassan II.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team