Zoeken

Marokko geeft miljoenen uit aan Amerikaanse lobby’s

10 maart 2014 - 21:46 - Economie

©

Marokko heeft sinds 2007 ruim 20 miljoen dollars uitgegeven in de lobby aan Amerikaanse politici. De Marokkaanse overheid wordt zelfs beschouwd als één van de belangrijkste klanten van de Amerikaanse pressiegroepen, volgens Foreign Policy.

Marokkaanse lobbying kan soms zeer effectief zijn, zoals in april 2013. Marokko had er toen voor gezorgd dat de Verenigde Staten het voorstel hadden laten varen om de VN-waarnemersmissie Minurso onderzoek te laten doen naar mensenrechtenschendingen in de Sahara.

Foreign Policy herinnert ook aan een verklaring van de Amerikaanse president Barack Obama in november vorig jaar, na zijn ontmoeting met Koning Mohammed VI. Het staatshoofd verklaarde toen dat het Marokkaans voorstel voor autonomie in de Sahara een "ernstig, haalbaar en geloofwaardig" oplossing is om het 40-jarig conflict te beëindigen.

Marokko heeft in de laatste zeven jaren bijna tien keer meer geld besteed aan lobbying dan Algerije (2,4 miljoen). Het land heeft in die periode zelfs meer geld uitgegeven aan Amerikaanse pressiegroepen dan alle Arabische landen samen.

Marokko heeft daarvoor een beroep gedaan op negen Amerikaanse lobbybedrijven van voormalige diplomaten die toegang hebben tot het Amerikaans congres. Gabriel Company, voorgezeten de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rabat Edward Gabriel, is er één van. De groep kreeg ruim 3,7 miljoen dollar van Marokko sinds 2002.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team