Zoeken

Marokko wil lege woningen extra belasten

10 juni 2013 - 21:03 - Economie

©

Marokko telt ruim 800.000 leegstaande woningen, waaronder slechts 160.000 verhuurd worden. Minister Nabil Benabdallah van Huisvesting wil eigenaars van leegstaande woningen daarom extra gaan belasten. De maatregel moet worden opgenomen in de begrotingswet van 2013.

Uit cijfers van Al Omrane voor het jaar 2010, blijkt dat leegstaande woningen vooral recent gebouwde huizen betreft (60%). Daarna komen appartementen met 30%, traditionele huizen met 6% en villa’s met 4%.

Door de vastgoedcrisis worden Marokkaanse eigenaars ertoe gedwongen zich tot de huurmarkt te wenden. Maar door het weinige vertrouwen tussen verhuurders en huurders, geven de meeste eigenaars er de voorkeur aan hun eigendommen leeg te laten. Zo vermijden ze beschadigingen of huurders die weigeren te vertrekken aan het einde van een huurovereenkomst.

De nieuwe belasting is bedoeld om eigenaren te dwingen hun eigendommen te verkopen of verhuren. Volgens Nabil Benabdallah zijn Marokkanen in het buitenland niet betrokken.

Econoom Driss El Fina oordeelt dat de overheid erg voorzichtig moet zijn. Aan Le Soir Echos legde hij uit dat eerst een impact onderzoek nodig is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team