Zoeken

Marokko krijgt grootste zonne-energiecentrale ter wereld

14 mei 2013 - 14:20 - Economie

©

De bouw van de eerste zonne-energiecentrale in Ouarzazate, is afgelopen vrijdag gestart. De centrale genaamd ’Noor’, is de eerste fase van een groots project dat van Marokko de belangrijkste zonne-energieproducent ter wereld moet maken.

Noor zal 7 miljard dirham kosten en in 2015 in werking treden volgens Mustapha El Bakouri, CEO van het Marokkaanse agentschap voor zonne-energie.

De bouw werd toevertrouwd aan meerdere ondernemingen, waaronder de Saudische Aqua Power. De centrale wordt gefinancierd door de Wereldbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Europese Investeringsbank.

Het zonne-complex zal 3000 hectare beslaan en 500 megawatt produceren, genoeg om aan de elektriciteitsbehoefte van de 50.000 inwoners van Ouarzazate te voldoen. De tweede fase van het project wordt volgend jaar in gang gezet.

Marokko gaat op termijn vijf vergelijkbare zonne-complexen bouwen, met een totale productiecapaciteit van 2000 megawatt. In 2020 moet zonne-energie 42% vervullen van de energiebehoefte in Marokko.

Naar schatting zal het zonne-energie programma 9 miljard dollar kosten. De overtollige elektriciteit zal naar Europa worden geëxporteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team