Zoeken

Marokko onderhandelt met Europa richtlijn over geldtransfers Marokkaanse diaspora

2 juli 2023 - 22:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Abdellatif Jouahri, gouverneur van Bank Al Maghrib, heeft laten weten dat de Marokkaanse autoriteiten gaan onderhandelen met de Europese Commissie over een Europese richtlijn die de geldtransfers van Marokkanen die in het buitenland wonen wil beperken.

Deze onderhandelingen worden geleid door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economie en Financiën, Bank Al Maghrib en Marokkaanse bankgroepen, en zijn gericht op het garanderen dat de Europese richtlijn met betrekking tot banken geen belemmering zal vormen voor de geldtransfers van de Marokkaanse diaspora, die meer dan 100 miljard dirham per jaar bedragen, ofwel 8% van het bruto binnenlands product, aldus Abdellatif Jouahri tijdens een persconferentie.

Lees ook: Europa wil geldtransfers Marokkaanse diaspora bemoeilijken

Deze geldtransfers van wereld-Marokkanen, die een belangrijke bron van financiering van de Marokkaanse economie vormen, kunnen dit jaar een record van 115 miljard dirham bereiken, laat Al3omk weten.

Lees ook: Marokkaanse diaspora stuurde 110 miljard dirham naar Marokko in 2022

De Europese richtlijn heeft tot doel dochterondernemingen van buitenlandse banken die in Europa gevestigd zijn, te verplichten Europese financiële producten of diensten te promoten en niet die van hun land van herkomst. Daarom mogen dochterondernemingen van Marokkaanse banken in de Europese Unie geen Marokkaanse financiële producten meer verkopen, wat kan leiden tot een stagnatie of een vermindering van het aantal klanten.

Bladna.nl