Zoeken

Marokko: Amnesty International eist eerlijk proces in beroep voor Hirak-activisten

18 december 2018 - 17:10 - Marokko

©

Amnesty International heeft een rapport gepubliceerd over het proces van de activisten van de Hirak beweging in Al Hoceima. In het document worden ernstige onregelmatigheden aan de kaak gesteld.

Volgens de organisatie werden de activisten "beroofd van hun recht op een eerlijk proces" door de rechtbank van eerste aanleg van Casablanca. AI stelt ondermeer dat strafrechtelijke veroordelingen werden uitgesproken op basis van "bekentenissen die met foltering werden verkregen".

De Marokkaanse overheid wordt ervan beschuldigd de justitie te hebben gebruikt om de activisten onjuist te straffen en ze tot stilte te dwingen, dit terwijl ze enkel om sociale rechtvaardigheid vroegen. Volgens Heba Morayef, directeur van AI voor Noord-Afrika en het Midden Oosten willen de Marokkaanse autoriteiten de burgers afschrikken zodat ze hun onvrede niet meer durven te uiten.

De gerechtelijke autoriteiten van Marokko worden opgeroepen om een eerlijk proces in beroep te garanderen aan de activisten en folteringen en andere schendingen van de mensen te voorkomen.

In juni 2018 werden 54 activisten tot gevangenisstraffen gaande tot 20 jaar veroordeeld voor hun deelname aan de demonstraties van de Hirak-beweging in het noorden van Marokko. Elf van hen kwamen in augustus vrij na door Koning Mohammed VI te zijn gepardonneerd. De 43 anderen zijn in beroep gegaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team