Zoeken

Marokkaanse zanger Aziz Sahmaoui wil Algerijnse nationaliteit

19 augustus 2014 - 10:59 - Marokkanen in het buitenland

©

Aziz Sahmaoui, een in Frankrijk gevestigde Marokkaanse zanger, verklaarde tijdens het Internationaal cultureel festival van Diwan muziek in de Algerijnse stad Tlemcen, dat hij graag de Algerijnse nationaliteit zou willen hebben.

Aziz Sahmaoui is afkomstig uit Marrakech en is één van de oprichters van de University of Gnawa en het Orchestre National de Barbès in Frankrijk.

In een interview met een journalist van Lexpressiondz herhaalde de Marokkaanse zanger zijn wens om de Algerijnse nationaliteit te verkrijgen.

"Het is een ernstige oproep. Is het in je macht? Ik wil Algerijn zijn, het zou een eer voor me zijn. Het is misschien een recht, maar voor mij zou het een vreugde zijn, een voorrecht, een eer om Algerijn te zijn."

Cheb Khaled

Verraad?

Hoewel het een kwestie van individuele vrijheid en persoonlijke keuze is, zorgen dergelijke uitspraken elke keer opnieuw voor controverse in Marokko en Algerije en volgen er altijd eindeloze ruzies tussen Marokkanen en Algerijnen op sociale netwerken. Aziz Sahmaoui is namelijk niet de eerste die in opspraak komt omdat hij de nationaliteit van één van de twee buurlanden wenst.

In augustus 2013 was er veel ophef ontstaan nadat Koning Mohammed VI de Marokkaanse nationaliteit had gegund aan Algerijnse zanger Cheb Khaled. De King of Raï werd in zijn land van verraad beschuldigd. Hij werd lange tijd onder druk gezet om van zijn Marokkaanse nationaliteit af te zien. In een interview met Marokkaanse media vertelde hij enkele maanden later hoe hij en zijn gezin afgezonderd leefden na de vele kritiek over zijn Marokkaanse nationaliteit.

Hetzelfde jaar had ook de Algerijnse toptennisser Lamine Ouahab besloten om de Marokkaanse nationaliteit aan te nemen. Een decreet waarin hem de nationaliteit werd gegund, verscheen op 7 november 2013 in het Staatsblad van Marokko.

Lamine Ouahab, geboren op 22 december 1984 in Algerije, wenste als toptenisser voor Marokko uit te komen in het buitenland. Zijn besluit volgde op de onverschilligheid waarmee hij door Algerije was behandeld, na een ernstige blessure in 2012. Lamine Ouahab is bovendien getrouwd met een Marokkaanse vrouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team