Zoeken

Marokkaanse Nederlander vast in Marokko om ronselen jihadstrijders

26 mei 2013 - 11:21 - Gemeenschap

©

Alhassan Aacuk, een Marokkaanse Nederlander uit Amsterdam, wordt al vijf weken vastgehouden in Marokko, op verdenking van het ronselen van strijders voor Syrië, meldt Nieuwsuur.

De 28-jarige man was op bezoek bij zijn familie in het noorden van Marokko, toen hij op 16 april werd gearresteerd. Hij werd lang verhoord over de islamitische beweging ’Behind Bars’ waar hij een aanhanger van is. De beweging wordt ervan verdacht strijders voor Syrië te rekruteren.

Aan Nieuwsuur vertelde Alhassan Aacuk tijdens een telefoongesprek: "Ik ben tien dagen verhoord en zwaar onder druk gezet. Ze wilden me linken aan Al-Qaeda. Ik zou in alle media verschijnen als terrorist. Ik heb na vele bedreigingen bekend". Ook meent hij deelnemers van demonstraties in Nederland te hebben moeten identificeren voor de politie in Marokko.

In Marokko wordt Alhassan Aacuk niet als een Nederlander beschouwd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zalen, probeert nu te bewijzen dat Alhassan wel degelijk Nederlander is.

Of dat enige verandering in de zaak zal brengen is niet zeker. In Marokko wordt een Marokkaan, ook al heeft hij een dubbele nationaliteit, enkel als Marokkaan beschouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team