Zoeken

Marokkaanse moskeeën hijsen massaal Amazigh-vlag

21 mei 2013 - 20:39 - Marokko

©

In Marokko werd de amazigh-vlag gehesen op 137 moskeeën, bestuurd door het ministerie van Islamzaken. Het gaat hoofdzakelijk om moskeeën in het Midden-en Hoge Atlas.

Omar Louzi, Amazigh-activist, vertelde aan Al Massae dat de moskeeën niet worden gebruikt om een ideologische propaganda te voeren, maar om een moderne Marokkaanse én Amazigh Islam te verdedigen.

Marokko telt 254 imams met Berberse roots. De predikers, aanhangers van de Beweging van Amazigh-Imams, willen met hun actie de wahabitische stroming tegengaan.

Louzi stelt dat "moskeeën niet meer enkel een aanbiddingsplek zijn, maar ook worden gebruikt door wahabieten en islamisten, om hun ideeën te verspreiden". De activist geeft als voorbeeld de gewelddadige reacties van een aantal predikers op recente uitspraken van Ahmed Assid.

Onderzoeker aan het Koninklijk Instituut voor de Amazigh Cultuur, verklaarde Assid medio april dat de Islam dat aan jongeren wordt onderwezen, een terroristische boodschap overbrengt, dat verwijst naar een periode waarin de Islam werd "verspreid met het zwaard".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team