Zoeken

Marokkaanse F-16’s in Algerijnse media

11 augustus 2011 - 21:00 - Wereld

©

Kort na de aankomst van vier Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen op donderdag in Marokko, beweerde de Algerijnse pers dicht bij de regering dat het feit dat Marokko de nieuwste wapentechnologieën aankoopt, een vorm van bedreiging is tegen Algerije.

De Marokkaanse bestelling van 24 Amerikaanse F-16 straaljagers zou in strijd staan met de uitgedrukte wil van koning Mohammed VI tijdens zijn laatste toespraak voor het troonfeest om de betrekkingen tussen Marokko en Algerije te verbeteren.

Onder de titel "Tegen wie overbewapent Marokko zich?" vraagt het Algerijns dagblad "L’Expression" zich af wat Rabat zo bang maakt om het grootste deel van haar buitenlandse valuta te besteden aan "het onderhoud van de Amerikaanse militaire industrie", door onder anderen de aankoop van F16 vliegtuigen voor 2,4 miljard dollar.

Volgens de specialist in militaire zaken Ahmed Adim, geciteerd door het controversieel dagblad Achourouk, is Marokko verantwoordelijk voor de wapenwedloop in Noord Afrika, dit door voortdurend en zonder reden zijn militaire arsenaal te verbeteren. Volgens de man zou dit de twijfel zaaien in de landen van de regio.

In zijn rapport van december vorig jaar liet Forecast International weten dat Marokko zijn budget voor defensie tussen 2005 en 2009 had verdubbeld, dit om zijn machtsrelaties met Algerije te evenwichtigen. Enkel voor 2011 al besteedde Marokko 3,1 miljard dollar aan wapens aldus Forecast International.

Algerije zou sinds 2006 3% van de wapens die wereldwijd zijn verkocht hebben aangekocht volgens een studie van het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (SIPRI), en wordt daarbij het achtste land in de wereld van landen die het meest wapens kopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team