Zoeken

Marokkaan Iliass Tahiri net zoals George Floyd vermoord in Spanje

14 juni 2020 - 22:20 - Wereld

©

Iliass Tahiri, 18-jarige Marokkaan, overleed een jaar geleden in een centrum voor minderjarigen in Spanje na in bedwang te zijn gehouden door meerdere bewakers. Op sociale media wordt zijn dood vergeleken met die van George Floyd.

El País bracht enkele dagen geleden de zaak onder de aandacht door een schokkende video van de dood van de jonge Marokkaan te publiceren.

Illias Tahiri overleed op 1 juli 2019 door verstikking na door een verantwoordelijke en vijf bewakers van het centrum in Almeria minutenlang in bedwang te zijn gehouden.

De jongen wordt beschreven als "een moeilijk kind die al in meerdere centra voor minderjarigen was geplaatst". Hij zou op de dag van zijn dood een zelfmoordpoging hebben gedaan. De bewakers die hem probeerden tegen te houden handelden "niet volgens de procedures". Bewijs daarvan zijn de bewakingsbeelden die op 9 juni werden vrijgegeven.

In de video ziet men hoe Illias eerst handboeien om krijgt en vervolgens naar een kleine ruimte wordt meegenomen. Hij wordt op zijn buik op een bed gelegd en vastgebonden terwijl de zes verdachten hem allemaal tegelijk en met heel hun gewicht vasthouden. De jongen verzet zich niet. Toch besluit één van de bewakers met zijn knie op de nek van Illias te drukken.

De zes verdachten werden in januari dit jaar tegen alle verwachtingen in vrijgesproken. Volgens de rechter gaat het om een "plotseling en accidenteel overlijden". De familie van het jonge slachtoffer is in beroep gegaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team