Zoeken

"Made in Morocco" auto’s in beslag genomen in Italië

20 mei 2024 - 09:00 - Wereld

©

De Italiaanse regering houdt voet bij stuk in haar geschil met autoconcern Stellantis over de herkomst van de Fiat Topolino. De kleine elektrische stadsauto wordt geproduceerd in de Marokkaanse fabriek van Kenitra en vervolgens geëxporteerd naar Italië.

De Italiaanse regering, die veel waarde hecht aan ’made in Italy’-producten, wil geen Italiaanse vlag op de Topolino zien. Deze week nam de Italiaanse belastingpolitie 134 Fiat-auto’s die uit Marokko waren geïmporteerd in beslag. De reden: een sticker met de kleuren van de Italiaanse vlag op de portieren zou een misleidende indicatie kunnen geven over de herkomst van de auto’s, aldus een woordvoerder van Stellantis Italia zaterdag. De inbeslagname vond plaats in de haven van Livorno.

Lees ook: Fiat Topolino, het kleine zusje van de Ami, in Marokko geproduceerd

Stellantis wordt verweten de Fiat Topolino in de Marokkaanse fabriek van Kenitra te produceren en vervolgens een Italiaanse vlag op de voertuigen te plakken, wat voor verwarring zou kunnen zorgen bij de Italiaanse klanten over de productielocatie.

"Het enige doel van de sticker was om de ondernemende oorsprong van het product aan te geven", aldus de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat de groep meende volledig in overeenstemming met de regels te hebben gehandeld. Ook benadrukte hij dat het ontwerp van de nieuwe Topolino - een historisch model van Fiat sinds 1936 - in Italië is ontworpen en ontwikkeld door een team van Centro Stile FIAT, dat deel uitmaakt van Stellantis Europe, een Italiaans bedrijf. De beslissing om de nieuwe Topolino in Marokko te produceren was al duidelijk bij de aankondiging van het nieuwe model, aldus de woordvoerder. "In ieder geval is besloten om, om eventuele problemen op te lossen, in te grijpen op de voertuigen door de kleine stickers te verwijderen, onder voorbehoud van groen licht van de autoriteiten."

Lees ook: Fiat onthult in Marokko gemaakte Topolino

Al maandenlang botsen de Italiaanse regering en Stellantis over de productiekeuzen van de groep, meldt Reuters. Rome is van mening dat auto’s die als Italiaanse producten op de markt worden gebracht, ook in het land moeten worden geproduceerd. Zo werd in april van dit jaar de naam Milano, die verwees naar de stad Milaan waar het merk Alfa Romeo in 1910 werd geboren, geschrapt voor de eerste kleine elektrische stads-SUV van Alfa Romeo die in Polen wordt geproduceerd. De auto kreeg uiteindelijk de naam Junior.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team