Zoeken

Wie was Lalla Latifa, weduwe van wijlen Koning Hassan II

1 juli 2024 - 21:20 - Marokko

©

Op zaterdag 29 juni werd het overlijden van Lalla Latifa, moeder van Koning Mohammed VI en weduwe van wijlen Koning Hassan II, op 78-jarige leeftijd bekendgemaakt. Lalla Latifa werd geboren in Khenifra en stam af van een nobele familie met een sterk nationalistisch verzetsverleden.

De vader van Lalla Latifa, Hassan Ould Mouha Ou Hammou Zayani, beter bekend als Pacha Hassan Amehzoune, was gouverneur van de regio Khenifra en hoofd van de Zayane-stammen van het Midden-Atlasgebergte. Haar grootvader, Mouha Ou Hammou Zayani, geboren in 1863 en overleden in 1921, was een prominente figuur in het verzet tegen het Franse protectoraat. Hij leidde onder andere guerrilla-acties om Khenifra te bevrijden.

Lees ook: Moeder Koning Mohammed VI overleden

Lalla Latifa trouwde in 1961 met Hassan II, het jaar waarin hij de troon besteeg. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren: Koning Mohammed VI, prinsessen Lalla Meryem, Lalla Asma en Lalla Hasnaa, en prins Moulay Rachid. Gedurende heel haar leven bleef Lalla Latifa op de achtergrond, zonder publieke optredens met de koninklijke familie.

Lalla Latifa hield zich strikt aan de traditionele koninklijke protocollen van de Alawi-dynastie. In een interview in 1989 met het INA sprak Koning Hassan II hierover, toen hem werd gevraagd waarom de "koningin van Marokko" niet bekend was bij het publiek. Hij verklaarde: "Al onze huwelijken zijn morganatisch geweest," verwijzend naar de huwelijken van eerdere Alawi-sultans. Hij voegde eraan toe dat, hoewel hij de Moeder van de Prinsen en Prinsessen soms introduceerde, ze geen politieke rol had en dus geen publieke bekendheid genoot.

Na de dood van Koning Hassan II in 1999 bleef Lalla Latifa haar discrete leven voortzetten. In 2000 hertrouwde ze met Mohamed Mediouri, het voormalige hoofd van de persoonlijke beveiliging en lijfwacht van Koning Hassan II. Ze woonde een tijd in Neuilly-sur-Seine, nabij Parijs, voordat ze in 2019 terugkeerde naar Marokko en zich in Marrakech vestigde.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune betuigt steun na overlijden moeder Koning Mohammed VI

In 2018 eerde Koning Mohammed VI zijn moeder door de "Moskee van Prinses Lalla Latifa" in Salé in te wijden. Deze moskee, gebouwd volgens de hoogste standaarden van de Marokkaanse architectuur, biedt plaats aan meer dan 1800 mensen en bevat onder andere gebedsruimtes voor mannen en vrouwen, een koranschool, woningen voor de imam en de muezzin, en commerciële ruimtes. Het gebouw combineert authentieke en moderne elementen, inclusief energie-efficiëntie principes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team