Zoeken

Jihadbeweging heeft trainingskampen in noord-Marokko

26 februari 2015 - 18:29 - Marokko

©

In het noorden van Marokko zouden meerdere trainingskampen voor jihadisten zijn opgericht. Deze zouden in een straal van 8 kilometer rond Sebta en Fnideq gelegen zijn.

Volgens een rapport van Spaanse denktank AICS liggen deze kampen in een moeilijk bereikbaar bergachtig gebied genaamd ’de zwarte driehoek’.

Het is eveneens in dit gebied tussen Fnideq, Tetouan en Tanger, waar de meeste Marokkaanse strijders van de terreurbeweging Sham Al Islam in Syrië werden opgeleid. Dat is ook het geval voor jihadstrijders die in de laatste jaren in Irak en Mali zijn gaan vechten.

In de trainingskampen worden jonge rekruten opgeleid tot vechttechnieken en het gebruik van wapens, waarvan een merendeel uit Sebta werden ingevoerd.

Nog steeds volgens AICS beginnen de eerste jihadstrijders die naar Syrië vertrokken, naar Marokko terug te keren. Zij vormen een bedreiging doordat ze een grote ervaring hebben opgedaan in oorlogvoering. Een aantal van hen plannen volgens de denktank aanslagen in Marokko met lichte explosieven op weinig beveiligde doelwitten.

AICS concludeert dat in tegenstelling tot wat de Marokkaanse veiligheidsdiensten denken, deze strijders niet primitief te werk gaan. Zij hebben een echte organisatie en vormen een snel groeiende bedreiging voor het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team