Zoeken

Into Darkness van Rachida El Garani genomineerd op filmfestival Amsterdam

18 november 2015 - 10:00 - Cultuur

©

Vandaag opent het International Documentary Film Festival in Amsterdam. In de schaduw van grote namen staan nieuwe filmmakers waaronder Rachida El Garani (40) die zich met het ontroerende ’Into Darkness’ direct in het gezelschap van internationale vooraanstaande documentairemakers voegt.

In ’Into Darkness’ schetst Rachida El Garani het leven van een gezin van elf blinden die in het zuiden van Marokko wonen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine slechtziende Mohamed die er van droomt zijn zicht te behouden. De film is een beklijvend en emotioneel meesterwerk.

Over Rachida El Garani

Al heel haar leven was El Garani gepassioneerd door fotografie en film. Tot ze op haar 36ste besloot aan het RITCS (Royal Institute voor Cinema & Sound) te studeren. Vier jaar later studeerde ze met grote onderscheiding af als Master Documentaire. Haar afstudeerfilm, ’Into Darkness’, gaat in wereldpremière in zowel de ’studentencompetitie’ als de ’Kids & Docs competitie’ van het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam.

"Ik ben naar het RITCS gegaan omdat ik de droom koesterde een professionele filmmaker te worden, zegt El Garani. Ik wou de filmtaal beter leren begrijpen en wilde diepgang geven aan journalistieke onderwerpen in combinatie met mijn interesse voor film en muziek.

Het was dan ook geen evidente zaak om te gaan studeren na mijn dertigste. Als dochter van een mijnwerker studeerde ik een richting in het beroepsonderwijs en had ik inmiddels al een carrière van 18 jaar opgebouwd in allerlei jobs in sales, administratie & consultancy. Maar de droom om film te studeren bleef knagen en na het succes van een eerste documentairewerk ’Het offerfeest, Is verdoving een stap te ver?’ besloot ik om me in te schrijven aan het RITCS.

Met de steun van mijn echtgenoot en onze twee dochters heb ik de afgelopen vier jaar een zware parcours afgelegd. De combinatie van parttime werken, een gezin onderhouden en gaan studeren in een volledig leerplan vergde enorm veel opoffering en organisatie. Bij momenten leek het hemel en hel maar elke dag voelde ik mezelf groeien als filmmaker en het harde werk werd beloond met de selecties voor ’Into Darkness’ op IDFA. Mijn passie voor documentaire is duidelijk en ik hoop in de toekomst nog vele bijzondere verhalen te delen."

De documentaire Into Darkness gaat op 22 november om 20:00 uur in première in Cinema Tuschinski in Amsterdam.

Persbericht

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team