Zoeken

Imane droomt van een mooie toekomst voor Salma

18 mei 2015 - 20:30 - Marokko

©

In de hoop op een beter leven voor hun jonge dochter, stuurden de ouders van Imane haar naar de grote Marokkaanse stad om te werken als hulp in een middenklasse familie. Maar in plaats daarvan werd ze een soort slaaf.

Ze was 8 toen ze begon, nu is ze 21. Ze woont in Casablanca. 15 uur per dag, 7 dagen per week werkt ze. Daarvoor krijgt ze een paar honderd dollar salaris. Ze was, toen ze begon met het werk, een van de vele jonge dienstmeisjes, ‘petites bonnes’ genoemd.

Vandaag de dag werken er 60.000 tot 80.000 meisjes onder deze zware omstandigheden in Marokko. Ze zijn tussen 7 en 15 jaar oud, en, net als Imane, komen veel meisjes van het Marokkaanse platteland. Het hebben van een jong dienstmeisje brengt status bij middenklasse families. De meisjes moeten hard werken en velen van hen ervaren fysiek en seksueel geweld.

Toen Imane zwanger werd veranderde haar relatie met de vader van haar ongeboren kind. Hij verliet haar. Seks buiten het huwelijk is illegaal en is in Marokko beladen met schaamte en schuld. Om die reden lieten familie en vrienden van Imane haar in de steek toen ze zwanger werd.

Bij de organisatie Insaf, worden jonge moeders opgevangen. Veel van hen zijn voormalig dienstmeisjes. Ze leren er een vak en krijgen medische en psychologische hulp. De situatie voor alleenstaande jonge moeders, zoals de meisjes in deze opvang, is erg moeilijk. Er komen zowel traditie als rechten bij kijken, zegt één van Marokko’s meest invloedrijke feministen. In Marokko geldt het islamitisch familierecht, dus als er iets gedaan gaat worden, moet ook daar iets in veranderen.

Imane en haar dochter Salma wonen nu 3 maanden in de opvang van Insaf. En terwijl er een oppas voor Salma zorgt, is Imane in opleiding tot kok. Een ding is zeker. Imane zal haar dochter nooit een dienstmeisje laten worden. Ze hoopt op een veel beter leven voor Salma. Reportage NPO Spirit.

Video verwijderd

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team