Zoeken

Mohammed VI verleent gratie aan politieke gevangenen

15 april 2011 - 09:15 - Marokko

©

Salafi Sheikh Mohamed Fizazi werd donderdag vrijgelaten met een tiental andere salafisten aan wie gratie is verleend door Koning Mohammed VI, na een memorandum van de Nationale Raad voor Mensenrechten.

De man, gezien als de "prins der Salafisten" werd veroordeeld na de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca tot 30 jaar gevangenis voor zijn ideologische invloed op degenen die de aanslagen pleegden, alhoewel geen directe banden met de terroristen werden bewezen.

Mohamed Fizazi werd samen met 190 personen vrijgelaten, waaronder tweeënnegentig Marokkaanse politieke gevangenen, dankzij een gratie verleend door de Koning. Onder de vrijgelaten, vijf politici veroordeeld in de zaak Belliraj, de Saharaanse activisten Ali Salem Tamek, Brahim Dahane et Ahmed Naciri en de bekende riffijnse menserechtenactivist Chakib El Khayari.

Het geval van de Fransman Pierre Robert, aan het hoofd van de aanslagen van Casablanca in mei 2003, wordt momenteel besproken. Hij zou, volgens Mohammed Sebbar, secretaris-generaal van de Nationale Raad voor Mensenrechten, ook kunnen genieten van een gratie.

De Nationale Raad voor Mensrechten, opgericht door Koning Mohammed VI begin maart, is aan de oorsprong van deze 190 vrijlatingen, waaronder ook een aantal mensen veroordeeld voor terrorisme. Een aantal gevangen hebben hun straf zien verkorten en anderen, die tot de doodstraf veroordeeld zijn, hebben deze zien verzachten in een gevangenisstraf.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team