Zoeken

Driss en Bakkaoui redden vrouw uit kanaal in België

4 maart 2021 - 16:00 - Wereld

©

Afgelopen donderdag redden de Marokkaanse Driss Ramdani en zijn buurman Bekkaoui Toumami uit Vilvoorde, een vrouw uit het kanaal van Brussel in België. Ze was onderkoeld maar is nu buiten levensgevaar.

De 54-jarige Driss Ramdani en zijn even oude buurman Bekkaoui Toumami uit Vilvoorde, maakten op donderdagavond een wandeling langs het kanaal in Vilvoorde. Op de terugweg langs terreinen van de Brusselse haven wuifde een fietser naar hen. "We begrepen eerst niet wat er aan de hand was. Ik keek rond, of hij misschien naar iemand anders zwaaide. Maar hij wuifde toch echt naar ons", zegt Driss in Het Laatste Nieuws.

De fietser gebaarde druk naar het water. "Wij zagen niets", zegt Bakkaoui. "Maar toen we dichter bij de oever kwamen, was daar een vrouw. Ze hield zich vast aan de muur van het kanaal. Haar zelf uit het water halen, lukte niet. We konden ons nergens aan vasthouden: hier is geen reling of hek. We moesten haar een heel eind omhoog krijgen."

Ze probeerden de vrouw eerst naar boven te helpen met een groot bord dat op de grond lag. "We dachten dat we haar aan die paal konden ophijsen", zegt Driss. "Maar uiteindelijk had Bakkaoui een beter idee. Hij maakte een reclamezeil los dat aan een hek vastzat. We hebben het opgeplooid en aan de vrouw gegeven. Ze pakte het beet, maar nog steeds konden we haar er niet uit tillen."

Bekkaoui liep naar het nabijgelegen bedrijventerrein en leende daar een ladder waarmee ze er uiteindelijk in slaagden om de vrouw uit het water te helpen. "We legden haar op het reclamezeil. Ik gaf haar mijn jas", zegt Driss. "Ze sprak geen Frans of Nederlands, enkel Engels en - ik denk - Roemeens. Ze bibberde van de kou. En toen kwam de ziekenwagen." De vrouw die vermoedelijk opzettelijk in het water sprong, was zwaar onderkoeld. "Maar ik denk dat ze, toen ze er eenmaal lag, niet wilde sterven. Ik zag dat ze in paniek was".

De vrouw is intussen buiten levensgevaar en de twee mannen zijn blij dat ze haar konden helpen. "Ik kan zelf niet zwemmen, maar heb daar geen seconde aan gedacht. Ik dacht alleen: ’ik moet die dame redden’", stelt Driss. "We hebben onze burgerplicht gedaan, maar het heeft wel indruk gemaakt", vult Bekkaoui aan. "Je hoort zoveel slechte verhalen over Marokkanen, hier hebben we het goede voorbeeld gegeven."

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team