Zoeken

Chebakia topper voor Marokkaanse export tijdens Ramadan

23 juni 2015 - 18:00 - Economie

©

Chebakia, heerlijke Marokkaanse gebakjes met honing die vooral tijdens de Ramadan worden gegeten, zijn een meevaller voor de Marokkaanse exportsector tijdens de vastenmaand.

Vooral de uitvoer naar Europese en Arabische landen stijgt aanzienlijk in deze periode, voornamelijk vanwege de grote vraag afkomstig van de Marokkaanse gemeenschappen die er gevestigd zijn.

De vraag neemt drie of vier maanden voor de Ramadan al toe volgens Mohssine El Morakchi, bakker en verkoper van chebakia in Casablanca, die zelf ook de zoete gebakjes exporteert.

In een interview met Al Maghribia vertelt de handelaar dat hij zijn voorraden olie, suiker, bloem en sesamzaad maanden op voorhand aanvult om aan de grote vraag tijdens de Ramadan te kunnen voldoen. Industriële honing is volgens hem moeilijk te vinden dus maakt hij die zelf. Ook zegt Mohssine dat hij de werkuren verhoogt en extra personeel aanwerft voor deze periode.

De prijs van een kilo chebakia loopt van 20 tot 60 dirham, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. In sommige luxe bakkerijen in Casablanca loopt de prijs zelfs op tot 100 dirham.

Bladna.nl