23 juni 2015 - 18:00 - Economie
Chebakia, heerlijke Marokkaanse gebakjes met honing die vooral tijdens de Ramadan worden gegeten, zijn een meevaller voor de Marokkaanse exportsector tijdens de vastenmaand.
Vooral de uitvoer naar Europese en Arabische landen stijgt aanzienlijk in deze periode, voornamelijk vanwege de grote vraag afkomstig van de Marokkaanse gemeenschappen die er gevestigd zijn.
De vraag neemt drie of vier maanden voor de Ramadan al toe volgens Mohssine El Morakchi, bakker en verkoper van chebakia in Casablanca, die zelf ook de zoete gebakjes exporteert.
In een interview met Al Maghribia vertelt de handelaar dat hij zijn voorraden olie, suiker, bloem en sesamzaad maanden op voorhand aanvult om aan de grote vraag tijdens de Ramadan te kunnen voldoen. Industriële honing is volgens hem moeilijk te vinden dus maakt hij die zelf. Ook zegt Mohssine dat hij de werkuren verhoogt en extra personeel aanwerft voor deze periode.
De prijs van een kilo chebakia loopt van 20 tot 60 dirham, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. In sommige luxe bakkerijen in Casablanca loopt de prijs zelfs op tot 100 dirham.
Marokko: hulp bij huisvesting zorgt voor onvrede
Zes Marokkanen riskeren executie in Somalië
Algerije benoemt consuls in Marokko ondanks diplomatieke rel
Algerije wil zich Marokkaanse selham toe-eigenen
Goed nieuws voor leerkrachten in Marokko
Marokko in gevecht tegen namaakgoederen
Marokko: hulp bij huisvesting zorgt voor onvrede
Chinese gigant bouwt batterijfabriek in Kenitra
Marokkaanse boeren in vizier belastingdienst
Historische prestatie voor Tanger Med
Radisson plant op 25 nieuwe hotels in Marokko tegen 2030
Wereldleider in cyberveiligheid vestigt zich in Marokko
Tanger-Tetouan-Al Hoceima investeert fors in drinkwater
Marokko verhoogt graanimport