23 juni 2015 - 18:00 - Economie
Chebakia, heerlijke Marokkaanse gebakjes met honing die vooral tijdens de Ramadan worden gegeten, zijn een meevaller voor de Marokkaanse exportsector tijdens de vastenmaand.
Vooral de uitvoer naar Europese en Arabische landen stijgt aanzienlijk in deze periode, voornamelijk vanwege de grote vraag afkomstig van de Marokkaanse gemeenschappen die er gevestigd zijn.
De vraag neemt drie of vier maanden voor de Ramadan al toe volgens Mohssine El Morakchi, bakker en verkoper van chebakia in Casablanca, die zelf ook de zoete gebakjes exporteert.
In een interview met Al Maghribia vertelt de handelaar dat hij zijn voorraden olie, suiker, bloem en sesamzaad maanden op voorhand aanvult om aan de grote vraag tijdens de Ramadan te kunnen voldoen. Industriële honing is volgens hem moeilijk te vinden dus maakt hij die zelf. Ook zegt Mohssine dat hij de werkuren verhoogt en extra personeel aanwerft voor deze periode.
De prijs van een kilo chebakia loopt van 20 tot 60 dirham, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. In sommige luxe bakkerijen in Casablanca loopt de prijs zelfs op tot 100 dirham.
Vrouw rapper Gims verlaat man én Marrakech
Noord-Marokko worstelt met bedelende kinderen
Royal Air Maroc wil luxe voor iedereen
Eeuwen na Al-Andalus keert Arabisch terug in Spanje
Britten verlaten Costa del Sol voor Marokko
Marokko introduceert mystery guests in hotels
Forbes plaatst Marokkaanse banken tussen grootste ter wereld
Marokko’s auto-industrie groeit, Spanje onder druk
Belasting betalen in Marokko verandert
Emirati kroonprins richt holding op in Marokko
Marokkaanse dirham houdt stand
Blauwe energie: Spaans geld voor eerste offshore windpark Marokko
Marokko slaat alarm: Russisch gokapp plundert deviezen
Marokko verdrievoudigt paprika-export naar Spanje