Zoeken

Eigenaren luxe auto’s extra belast in Marokko

1 januari 2014 - 19:13 - Economie

©

De belasting op luxe auto’s wordt vanaf woensdag 1 januari 2014 duurder in Marokko. De belastingverhoging, onderdeel van de Begrotingswet 2014, werd goedgekeurd door het parlement.

Marokkanen die een auto kopen van meer dan 400.000 dirham, zullen een extra 5% van de waarde van het voertuig aan belasting moeten betalen. Bij auto’s van meer dan een miljoen dirham is dat 15%.

Autodealers vrezen dat de belasting een negatief impact zal hebben op de verkoop van luxe auto’s. In Marokko zijn deze wagens goed voor 8% van de totale jaarlijkse autoverkoop.

Een auto-importeur legde ons uit dat de maatregel voor niemand voordelig is. De Staat zou er volgens hem erg onder lijden als deze markt moest instorten. Een aantal auto-verkopers zijn daarom al op zoek naar oplossingen, zoals hun prijzen verlagen om aan de belasting te ontsnappen.

Officieel wil Marokko met de nieuwe belasting, Marokkanen aanmoedigen om meer milieuvriendelijke auto’s te kopen. Auto’s die minder verbruiken, kosten namelijk minder aan de compensatiekas.

Ondanks de nieuwe belasting blijven luxemerken naar Marokko komen. Enkel in 2013 al hebben Ferrari, Bentley en Maserati op de Marokkaanse markt gegokt. Maserati verwacht zelf de verkoop van ruim 100 auto’s in 2014 voor een omzet van 120 miljoen dirham. In 2015 wil de Italiaan zijn verkopen in Marokko zelfs verdrievoudigen.

Niet iedereen is bezorgd over de belasting. Een Marokkaanse miljardair die anoniem wenst te blijven, eigenaar van een twintigtal luxe auto’s, waaronder twee Ferrari’s, vertelde ons dat de belasting totaal geen invloed zou hebben op zijn autoaankopen.

Bladna.nl