Zoeken

Afrikaanse vluchtelingen in Marokko: "Europa of sterven"

21 september 2013 - 18:00 - Marokko

©

Meer dan 600 sub-Sahara Afrikanen bestormden dinsdag de grenzen van Sebta en Melilla. Anderen probeerden op hetzelfde moment de enclaves al zwemmend te bereiken.

De aanval van 400 sub-Sahara Afrikanen op Melilla was brutaal, wanhopig en suïcidaal volgens door ons gecontacteerde lokale bronnen. Een honderdtal slaagde erin de enclave te bereiken. In Sebta lukte het 90 vluchtelingen om al zwemmen de stad binnen te komen.

De immigratiepoging duurde meer dan twee uur. De Marokkaanse en Spaanse politie wisten de migranten met veel moeite terug te duwen. Meerdere vluchtelingen en agenten raakten daarbij gewond.

Europa als enige bestemming

Aissatou, Mamadou , Fatoumata en nog meer vluchtelingen die zich in de bossen grenzend aan Melilla verstoppen, vertelden ons hun verhaal. Voor hen is Europa bereiken een doel waarvoor ze bereid zijn te sterven.

Touré, 37-jarige Ivoriaan, verblijft samen met 200 andere sub-Sahara vluchtelingen in een migrantencentrum in Oujda. Volgens hem hebben alle mensen in het centrum, waaronder vrouwen en kinderen, maar één droom: "oversteken naar Europa".

Vader van twee kinderen van 1 en 3 jaar, verliet Touré de Ivoorkust met zijn familie tijdens het gewapende conflict in 2010. Zijn jongste zoon werd in Marokko geboren. Het lukte hem zijn vrouw en twee kinderen naar Spanje te sturen, maar hijzelf zit nog steeds vast in Marokko.

Een leven in Marokko?

De door ons gecontacteerde Riffijnse mensenrechtenactivist Chakib Al Khayari, fervente verdediger van Afrikaanse vluchtelingen, oordeelt dat Marokko aan grote stap vooruit zou maken als het de aanbevelingen van de Nationale Raad voor de Mensenrechten zou toepassen.

Volgens Al Khayari zijn de "Marokkanen helemaal niet racistisch. Degenen die deze ideeën uitdragen, zijn mensen die de staatsinstellingen hebben geïnfiltreerd en enorm veel geld binnenkrijgen om zogezegd het racisme tegen sub-Sahara Afrikanen te bestrijden."

Koning Mohammed VI beval medio september "de regularisatie van alle mensen zonder papieren", inclusief sub-Sahara Afrikanen. Een belangrijke beslissing waardoor de populariteit van de Koning op het Afrikaans continent zal toenemen, oordeelt een Marokkaanse diplomaat.

Dinsdag zouden vier bussen vol vluchtelingen Tetouan hebben verlaten richting Oujda, waar ze aan de Algerijnse grens moesten worden achtergelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team