Zoeken

Abraham Serfaty

13 juli 2012 - 16:27 - Civil Society

©

Abraham Serfaty is de bekendste Marokkaanse tegenstanders van het regime van Koning Hassan II. Zijn strijd voor democratie in Marokko zorgde ervoor dat hij 15 maanden ondergedoken moest leven, 17 jaar in de gevangenis zat en 8 jaar verbannen werd. Abraham Serfaty overleed op 18 november 2010 in Rabat.

Abraham Serfaty werd geboren in Casablanca in 1926, in een joodse familie afkomstig uit Tanger. Zijn carrière als activist begon in februari 1944 toen hij lid werd van de "Jonge Marokkaanse communisten". In 1945 vestigde hij zich in Frankrijk en sloot er de Franse Communistische Partij aan. Bij zijn terugkeer in Marokko in 1949 werd hij lid van de Communistische Partij van Marokko.

Zijn strijd voor onafhankelijkheid zorgde ervoor dat de Franse kolonisator hem in 1950 in de gevangenis zette. Nadien werd hem tot in 1956 huisarrest opgelegd in Frankrijk.

Na de onafhankelijkheid van Marokko werkte hij als raadgever van de minister van Economie, directeur van Onderzoek en Ontwikkeling bij de OCP en docent in Mohammedia. Ook schreef hij voor het tijdschrift "Souffles" van Abdellatif Laâbi.

In januari 1972 werd hij voor het eerst aangehouden. Opnieuw aangehouden in 1974 werd hij drie jaar later tot levenslang veroordeeld voor "samenzwering tegen de staatsveiligheid". Hij bleef 17 jaar gevangen waarna de Koning hem gratie verleende maar hem uit het land verbande. Hij verhuisde naar Frankrijk met zijn vrouw, Christine Daure-Serfaty.

In september 2000 gaf de jonge Koning Mohammed VI hem de toestemming om naar Marokko terug te keren. Abraham Serfaty ging met zijn vrouw in Mohammedia wonen en kreeg een maandelijkse uitkering van de staat.

Op 18 november 2010 overleed hij aan longproblemen op 84-jarige leeftijd in Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team