Zoeken

Zender i24News opent bureau in Marokko

26 december 2021 - 10:00 - Wereld

©

De in Israël gevestigde internationale 24-uurs nieuws- en actualiteitenzender, i24News, werd in 2013 in Tel Aviv gelanceerd door Patrick Drahi, de eigenaar van SFR in Frankrijk. Nadat de zender zich onlangs in Dubai vestigde, is i24News nu ook van plan om een bureau te openen in Marokko.

De zender i24News is gevestigd in Tel Aviv en heeft 150 journalisten en drie redacties, die nieuws maken in het Engels, Frans en Arabisch. "Eén newsroom, één redactievergadering en op het terrein één technisch team per onderwerp met één journalist voor elke redactie, dat is het avant-gardistische aspect van de zender", aldus Frank Melloul, directeur van de zender in de krant Les Echos. Hij benadrukt dat "i24 van meet af aan een medium van co-existentie is geweest. Patrick Drahi wilde de France 24 (wereldwijde Franse 24 uurs satelliet-nieuwszender) van het Midden-Oosten creëren".

Lees ook: Kantoor in Marokko voor Israëlische nieuwszender i24news?

De zender, die wereldwijd door meer dan een miljard huishoudens wordt bekeken, heeft kantoren in Parijs, New York, Washington, Los Angeles en onlangs in Dubai, sinds de diplomatieke toenadering tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, en de ondertekening van de Abraham-akkoorden in Washington in september.

De leidinggevenden van i24News onderhandelen nu ook met Bahrein en Marokko, twee andere ondertekenaars van de Abraham Akkoorden, om daar ook bureaus te openen. "De meeste partnerschappen werden slechts tien dagen na het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in mei jongstleden ondertekend," onderstreept Frank Melloul, die eraan toevoegt dat "de media een waarnemer zijn van de werkelijkheid. Dat zijn wij, maar in feite zijn wij ook actoren geworden bij de opbouw van een nieuw Midden-Oosten".

Lees ook: SNRT koopt televisiezender 2M

"i24News is een complex medium, dat permanent compromissen sluit tussen journalistieke professionaliteit en public relations gericht op het verbeteren van het imago van Israël," zegt Jérôme Bourdon, professor aan het departement Communicatie van de Universiteit van Tel Aviv. Hij merkt ook op dat "i24News deelneemt aan de opkomst van soft power, mediadiplomatie. [...] In dit geval is de specificiteit dat de stichter geen Staat is, maar een Frans-Israëlische zakenman (van Marokkaanse origine, ndvr), Patrick Drahi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team