Zoeken

Woede in Marokko na aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens in Europa

18 februari 2024 - 20:00 - Marokko

©

De Marokkaanse bond van landbouw en plattelandsontwikkeling (COMADER) veroordeelt de aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens in Europa, met name in Frankrijk en Spanje, die door Europese boeren worden uitgevoerd.

De COMADER is bezorgd over de herhaaldelijke en ongerechtvaardigde aanvallen op Marokkaanse producten en de mediatisering die Marokkaanse landbouwers in een kwaad daglicht stelt.

Lees ook: Mauritanië perst Marokkaanse vrachtwagens af, schuld van Algerije?

De organisatie benadrukt dat de Marokkaanse landbouwproducten die naar de Europese Unie worden geëxporteerd van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan alle eisen van de Europese markt. De COMADER wil samen met haar Europese partners de handelsrelaties in stand houden, maar waarschuwt dat ze "geen enkele tegenactie zal tolereren."

De handel tussen Marokko en de Europese Unie verloopt via een partnerschapsakkoord, met specifieke afspraken over landbouwproducten. Dit akkoord, dat in 2010 werd ondertekend en in 2012 van kracht ging, geeft Marokkaanse landbouwexporten een preferentiële behandeling, vergelijkbaar met die van EU-exporten naar Marokko.

Lees ook: Marokkaanse vrachtwagenchauffeur met wapen bedreigd in Spanje

De organisatie wijst erop dat de Marokkaanse landbouwexport naar de Europese Unie in de periode 2021-2022 met 15% is gestegen, en naar Spanje met 2%. In dezelfde periode stegen de EU-landbouwexporten naar Marokko met 75% en die van Spanje met 20%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team