Zoeken

Walvis, mist en angst: 24 uur met Taoufik in de Straat van Gibraltar

11 september 2023 - 12:00 - Wereld

©

Taoufik Aknin, 27 jaar, kwam in 2018 in Spanje aan na de Straat van Gibraltar vanuit Marokko met een kajak te hebben overgestoken. De jongeman, die nu al anderhalf jaar in Palma woont, vertelt over zijn 24 uur durende zeereis.

Net als veel jonge Marokkanen op zoek naar een betere toekomst, verliet Taoufik Tetouan om Spanje te bereiken via de Straat van Gibraltar. Een tocht die hij met een kajak maakte, met gevaar voor eigen leven. De jongeman, die in Marokko als zeeman werkte, vertelt aan Ultima Hora dat hij "er zeker van was dat hij zou sterven" op zee, en legt uit dat veel Marokkaanse gezinnen de begrafenis van hun kinderen voorbereiden drie dagen na hun vertrek op zee.

Lees ook: Rapper Zakaria kwam op bootje in Spanje aan (video)

Maar Taoufik had meer geluk dan vele anderen. Drie dagen na zijn vertrek nam hij contact op met zijn familie om hen gerust te stellen. "De tocht was erg zwaar, maar het was of mijn leven riskeren, of sterven, of in Marokko blijven zonder iets te doen", zegt de jongeman, die Marokko verliet op 11 november 2018 om 22 uur. "‘s Nachts zijn de stromingen gunstiger," wat hem in staat stelde sneller te peddelen, legt hij uit. Maar in de vroege ochtend sloeg de angst toe toen hij een walvis vlakbij hem zag. "De staart bewoog veel, ik dacht dat ik zou omslaan."

Lees ook: Van Ait Saïd naar Groningen, het meervoudige migratieverhaal van Saida

Daarna moest Taoufik de mist trotseren, die zijn zicht volledig belemmerde. De jongeman moest omkeren en een andere route naar Spanje zoeken. Na 24 uur kwam hij aan in Spanje. Hij verbleef in Sevilla, Almeria en Valencia en woont sinds anderhalf jaar in Es Refugi op Mallorca. Hij werkte voor een bouwbedrijf in Inca maar zit al enkele maanden zonder werk. Hij besloot daarom om Spaans te studeren en een cursus lassen te volgen. "Ik wil mijn eigen weg volgen en ik houd in mijn achterhoofd dat als je positief naar dingen kijkt, alles uiteindelijk in orde zal komen," concludeert Taoufik.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team