Zoeken

Voormalig Algerijns minister beschuldigt Marokko van chantage

17 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

De diplomatieke successen van Marokko rond de Sahara stuiten in Algerije op stevige kritiek. Oud-minister Abdelaziz Rahabi, tevens voormalig Algerijns ambassadeur in Madrid, beschuldigt Rabat van chantage.

"De chantagepositie van de Verenigde Staten, die de erkenning van Israël koppelde aan die van Marokko over de Westelijke Sahara, heeft Rabat het idee gegeven dat je iedereen kunt chanteren," analyseert Rahabi. Hij verwijst hiermee naar de gebeurtenissen die voorafgingen aan de verandering in de Spaanse positie over de Sahara. In mei 2021 arriveerden meer dan 8000 migranten per boot in Ceuta, wat een ernstige crisis veroorzaakte tussen Madrid en Rabat.

Lees ook: Voormalig Algerijns diplomaat vindt handreiking Koning Mohammed VI niet geloofwaardig

Spanje zag in deze ongekende toestroom van migranten een diplomatieke waarschuwing van Marokko. Minder dan een maand later veroordeelde de Europese Unie de migratiechantage van Rabat. In maart 2022 herzag Madrid zijn positie over de Sahara radicaal. Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn steun voor het "Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara". Hij erkende ook de soevereiniteit van Marokko over dit gebied, dat tot 1975 door Spanje werd gekoloniseerd.

Deze verandering van positie wekte de woede van de Algerijnse autoriteiten, die begin juni 2022 besloten het Verdrag van Vriendschap, Goed Buurschap en Samenwerking, gesloten met Madrid op 8 oktober 2002, "onmiddellijk" op te schorten.

Volgens Rahabi betekent de nieuwe positie van Spanje, dat "de administrerende macht in de Westelijke Sahara" blijft en de facto een "historische verantwoordelijkheid" draagt voor de bezetting van dit gebied door Marokko, dat het Europees land "zijn kracht en status als beherende macht heeft verloren" en "heeft gekozen voor de status van elk ander Europees land." Hij voegt eraan toe dat deze positie Madrid "al zijn gewicht" doet verliezen "in het zoeken naar een oplossing die acceptabel is voor alle partijen in het conflict."

Lees ook: Marokko-Algerije: "Oorzaken crisis nog steeds aanwezig"

"Tot nu toe hebben we geen uitleg. De Algerijnse regering heeft geen officiële uitleg over de kwestie ontvangen, behalve wat in de Spaanse pers is verschenen en de brief aan de Koning van Marokko", vervolgde de voormalige ambassadeur van Algerije in Madrid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team