Zoeken

Tragedie in Spanje: het korte leven van Mohamed, Marokkaanse seizoensarbeider

29 september 2023 - 20:00 - Wereld

©

Mohamed Amzahou, een jonge seizoensarbeider, kwam om het leven in een tragisch verkeersongeval in augustus in het Spaanse Almeria. Zijn lichaam is naar Marokko gerepatrieerd. Een vrijwilliger van het Rode Kruis hekelt de stilte rond zijn dood.

De 22-jarige Mohamed was pas zeven maanden in Spanje. Hij had plannen om zich in Bilbao te vestigen en wilde drie jaar in de provincie blijven om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Het lot besliste er echter anders over. Half augustus werd Mohamed aangereden door een auto en overleed aan zijn verwondingen. Zijn collega-seizoensarbeiders op de boerderij El Hoyo, in de gemeente Níjar, zetten een inzamelingsactie op touw om zijn lichaam naar Marokko te repatriëren.

Lees ook: Marokkaan die 24 uur vermist was dood aangetroffen in Spanje

Het verhaal van Mohamed werd aan El Diario verteld door Lourdes, een vrijwilligster van het Rode Kruis die de stilte rond de dood van de jongeman hekelt. "Hij verdient het om herinnerd te worden en dat ergens verteld wordt hoe deze provincie profiteert van jongeren zoals hij", schrijft ze in een brief aan de krant. Mohamed volgde Spaanse lessen die zij op de boerderijen geeft. Ze beschrijft hem als "een goede leerling, een charmante jongen, altijd vrolijk en klaar om te helpen".

Een collega van Lourdes vertelde haar dat de jongeman werd aangereden door een auto terwijl hij ’s nachts zonder helm op zijn fiets reed. Mohamed was per boot naar Spanje gekomen. Net als hij komen veel jongeren naar Almeria of Huelva om op de boerderijen te werken als seizoensarbeiders. Ze vormen een "jonge, sterke en zeer goedkope arbeidskracht. De meesten van hen hebben geen contract, maar zeggen dat ze hier vijf euro per uur verdienen, terwijl ze in Marokko slechts één euro krijgen."

Lees ook: Lichaam Marokkaanse vrouw in put gevonden in Spanje

De meeste seizoensarbeiders zijn tussen de 18 en 45 jaar oud en leven in stress en eenzaamheid in de kassen. "Ze komen bijna nooit buiten en hebben geen sociale contacten. We zijn ons niet bewust van hun situatie", betreurt Lourdes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team