Zoeken

Toenadering Marokko Mali, een bedreiging voor Algerije?

21 januari 2024 - 22:30 - Wereld

©

Het recente toenaderingsbeleid tussen Marokko en Mali vormt een aanzienlijke bedreiging voor Algerije, volgens een rapport van de Algerijnse inlichtingendiensten, gericht aan de Algerijnse legerleiding en de presidentiële staf.

Het rapport uit bezorgdheid over een Marokkaans project dat het Sahelgebied via de Westelijke Sahara wil verbinden met de Atlantische Oceaan. Dit project, gepresenteerd aan Burkina Faso, Mali, Niger en Tsjaad, zou de economieën van het Sahelgebied transformeren en de veiligheid in de regio bevorderen door de Sahellanden te verbinden met de Atlantische Oceaan.

Lees ook: Marokko heeft 500 imams uit Mali opgeleid

De Algerijnse inlichtingendiensten waarschuwen dat, als dit project gerealiseerd wordt, Marokko een leidende rol zal spelen in Mali en Niger, waardoor Algerije geïsoleerd zou raken in het Sahelgebied.

Lees ook: Koning Mohammed VI stelt bezoek aan Mali uit

In het rapport wordt aangeraden om snel en effectief oplossingen te vinden voor de diplomatieke crisis met Marokko en om de betrekkingen met Niger te verbeteren. Ook moet er een alternatief gevonden worden voor het Marokkaanse project om invloed te herwinnen op de leidende elites in Mali en Niger. De inlichtingendiensten benadrukken de noodzaak om actieplannen op korte termijn te implementeren om deze potentiële bedreiging het hoofd te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team