Zoeken

Spanje zoekt 26.000 chauffeurs in Marokko

13 maart 2024 - 08:00 - Wereld

©

Spanje kampt met een nijpend tekort aan chauffeurs in de transportsector. Om dit probleem op te lossen, wil het land 26.000 chauffeurs uit Marokko aantrekken.

Er zijn momenteel 26.000 vacatures voor chauffeurs in Spanje, maar er is te weinig lokale interesse. Dit dwingt transportbedrijven om te zoeken naar oplossingen in het buitenland, met name in Zuid-Amerika en Marokko, meldt ABC.

Lees ook: Spaanse Guardia Civil werft medewerkers aan voor Marokko

Spaanse bedrijven geven de voorkeur aan Marokkaanse chauffeurs vanwege hun ervaring, dit ondanks dat ze vaak geen Spaans spreken en niet bekend zijn met de Spaanse verkeersregels. Sinds 2004 hebben Spanje en Marokko een akkoord voor de wederzijdse erkenning van rijbewijs B. Voor de C- en D-rijbewijzen (vrachtwagens en bussen) moesten Marokkaanse chauffeurs tot 2019 nog wel theorie- en praktijkexamen doen in Spanje.

Deze eis is in 2019 geschrapt. Marokkaanse chauffeurs, net als die uit Zwitserland, Andorra, Zuid-Korea, Japan, Monaco, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland, hoeven nu alleen nog een 35-urige (voor rijbewijzen van voor 2019) of 140-urige (voor rijbewijzen na 2019) vakbekwaamheidstraining te volgen.

Lees ook: Spanje werft buschauffeurs aan in Marokko

Bedrijven als Alsa, een grote Spaanse busmaatschappij, hebben ook opleidingscentra in Marokko opgezet. Alsa heeft 6000 medewerkers en vervoert jaarlijks meer dan 350 miljoen passagiers. Op dit moment worden in Marokko alleen Marokkaanse chauffeurs opgeleid, maar in de toekomst zou het bedrijf ook Spaanse chauffeurs kunnen gaan opleiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team