Zoeken

Persvrijheid in Marokko: een zorgwekkende ranglijst

31 december 2023 - 16:00 - Marokko

©

Volgens de "Freedom Press Index" is het niveau van persvrijheid in Marokko gedaald. Het koninkrijk staat nu op de 144e plaats wat betreft persvrijheid.

Deze index belicht de weinige vooruitgang in het vereenvoudigen van de toegang tot informatie en de ontwikkeling van digitale media, evenals in het versterken van de persvrijheid. Aan de andere kant, heeft Marokko volgens de "CEPII" index vooruitgang geboekt in het respecteren van rechten en vrijheden van minderheden en in de gelijkheid van burgers in hun interacties met overheidsadministraties.

Lees ook: Nederland kon onschuld Omar Radi aantonen maar deed dat niet

In 2021, stond Marokko op de 142e plaats in de index voor uitdrukking en verantwoording. Volgens het Koninklijk Instituut voor Strategische Studies weerspiegelt deze index niet de prestaties die zijn uiteengezet in de grondwet van 2011, vooral gerelateerd aan de garantie van fundamentele rechten van burgers en de bevordering van vrijheid van meningsuiting. Het Koninkrijk heeft echter zijn positie verbeterd in de democratie-index, vooral na de goedkeuring van de grondwet van 2011. Het staat nu op de derde plaats in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Lees ook: Marokko leert Algerije lesje over persvrijheid

De studie wijst verder uit dat de uitgaven van Marokko in de onderwijssector onvoldoende blijven, met name gezien de toename van het aantal ingeschreven leerlingen. Het inschrijvingspercentage in het basisonderwijs bereikt 100%, aldus het Koninklijk Instituut voor Strategische Studies. Deze prestatie is het resultaat van de inspanningen van de staat om te investeren in deze sector en de toegang tot scholen te verbeteren, vooral in landelijke gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team