Zoeken

De oproep van Abdelillah Benkirane aan Koning Mohammed VI

15 januari 2024 - 10:00 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, secretaris-generaal van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) in Marokko, heeft een oproep gedaan aan Koning Mohammed VI om genade te verlenen aan gevangen journalisten, bloggers en opinieleiders.

Tijdens de opening van de Nationale Raad van de PJD in Bouznika presenteerde Benkirane een rapport aan de leden van zijn partij, waarin hij pleitte voor de vrijlating van deze personen. Hij benadrukte dat dit het juiste moment was om een nieuwe politieke en juridische dynamiek te creëren, met inachtneming van rechtvaardigheid, verzoening en de koninklijke initiatieven die eerder genade verleenden in vergelijkbare zaken.

Lees ook: Veroordeling Taoufik Bouachrine tot 15 jaar cel bevestigd

Benkirane haalde het geval aan van Taoufik Bouachrine, voormalige directeur van de krant Akhbar Al-Yaoum, die tot vijftien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor mensenhandel, misbruik van macht voor seksuele doeleinden, verkrachting en poging tot verkrachting. Deze veroordeling werd in september 2021 door het Hof van Cassatie bevestigd. Volgens Benkirane hoort Bouachrine nu thuis en is de les wel begrepen, waarbij hij opriep tot vergeving voor deze categorieën gevangenen.

Het rapport benadrukte ook dat de nieuwe politieke richting die de islamistische partij voorstaat, moet plaatsvinden binnen de kaders van nationale soevereiniteit, constitutionele procedures en instellingen. Dit om de prestaties en vooruitgang van het land te beschermen, de vrijheid van meningsuiting, de pers en de media te versterken, evenals verschillende constitutionele rechten en vrijheden, en het imago van het land te verbeteren op het gebied van democratie en mensenrechten.

Lees ook: Hervorming familierecht: Abdelilah Benkirane hekelt Marokkaanse feministen

Het rapport wees verder op problemen op het gebied van politiek en democratie, waarbij het de huidige regering beschuldigt van het terugdraaien van de vooruitgang die sinds de grondwet van 2011 was geboekt. Het rapport wijst onder meer op het regeringsbesluit om een tijdelijke commissie op te richten voor het beheer van de pers- en uitgeverijsector, wat in strijd is met de principes van democratie en onafhankelijkheid, en een door het parlement verworpen decreet over de farmaciesector, wat wijst op autoritaire en interventionistische neigingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team