Zoeken

Operatie Brooklyn: hoe 24 Marokkanen een vliegtuig kaapten (video)

4 augustus 2023 - 10:00 - Wereld

©

Een nieuwe documentaire is uitgebracht over de ontsnapping van Marokkanen uit een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Air Arabia Maroc, dat Casablanca met Istanbul verbond. Het toestel had op 5 november 2021 een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Palma de Mallorca.

De première van de documentaire "Operacion Brooklyn" vond plaats op dinsdag op het Atlàntida filmfestival in Palma. De uitzending ervan op de Spaanse televisiezender RTVE is gepland voor september, meldt Majorca Daily Bulletin. "Operacion Brooklyn" is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op 5 november 2021 maakte een Airbus A320 van Air Arabia Maroc, die Casablanca met Istanbul verbond, om 18:45 een noodlanding op de luchthaven Palma de Mallorca. Een van de passagiers had een diabetisch coma gesimuleerd zodat het vliegtuig op de Balearen zou landen.

Lees ook: Mallorca: "Zieke Marokkaan" die vlucht uit vliegtuig regelde bekende van Spaanse justitie

24 Marokkanen, allen tussen de 20 en 23 jaar oud, ontsnapten toen uit het toestel. Andere jongeren die ook uit het vliegtuig waren gevlucht, werden later in Palma gearresteerd. Allen worden beschuldigd van het verstoren van de openbare orde en illegale binnenkomst in Spanje. De meesten brachten 14 maanden in voorlopige hechtenis door. In januari werden ze vrijgelaten na een wijziging van het Spaanse strafrecht.

Lees ook: Marokko onderzoekt immigratiepoging op luchthaven Mallorca

Volgens de Spaanse politie was de noodlanding gepland via de Marokkaanse Facebook-groep Brooklyn, wat de naam "Operacion Brooklyn" inspireerde voor de reportage. "De twee reflectiepunten die uit de documentaire naar voren komen, zijn ten eerste dat voor duizenden jonge Marokkanen het belangrijkste gespreksonderwerp in de cafés de manier is om naar Europa te emigreren. Het is als een obsessie, ze praten of dromen alleen daarover. De tweede vraag is wat de invloed van sociale media op deze jongeren is," zei Adolfo Moreno, een van de scenaristen. "De operatie in Palma was gedurfd, en ik neem aan dat toen ze de deur van het vliegtuig zagen opengaan, zij dachten dat ze de deur naar hun nieuwe toekomst zagen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team