Zoeken

Onzekerheid dreigt op Marokkaanse vastgoedmarkt

13 juni 2023 - 13:00 - Marokko

©

Volgens professionals en notarissen wordt er in heel Marokko een overvloed aan onroerend goed aangeboden en zijn de prijzen betaalbaar. Maar de werkelijkheid ziet er heel anders uit.

De kern van het huidige probleem op de Marokkaanse vastgoedmarkt is de ontwikkeling van de hypotheken. Volgens gegevens geanalyseerd door La Vie Éco bedroegen de uitstaande hypotheken aan het einde van april in totaal 301 miljard dirham, wat een minimale groei van 0,3% betekent sinds het begin van het jaar. De groei van de leningen is aanzienlijk vertraagd in vergelijking met voorgaande jaren.

Lees ook: Marokko: vastgoedprijzen stijgen eerste kwartaal van 2023

De woningkredieten, die goed zijn voor bijna 80% van het totale uitstaande bedrag van 240 miljard dirham, worden niet overtroffen. Na een uitzonderlijke stijging van 4,7% in 2021 is hun groei aanzienlijk vertraagd, van 5,7% in 2018 tot slechts 0,5% eind april van dit jaar. Deze trend suggereert dat het momentum van de vastgoedmarkt aan het vertragen is.

Lees ook: Marokko: waar blijft de subsidie voor starters op de woningmarkt?

Ook de leningen aan vastgoedontwikkelaars zijn sterk gedaald. De uitstaande leningen daalden tot 52,3 miljard dirham, een daling van 5% sinds januari. Volgens het blad weerspiegelt de daling de kwetsbaarheid van de sector als geheel, ondanks het grote aantal lopende bouwprojecten in het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team