Zoeken

Nicolas Sarkozy prijst opnieuw Koning Mohammed VI

13 december 2023 - 17:00 - Wereld

©

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy heeft tijdens een televisie-interview opnieuw zijn steun uitgesproken voor de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Hij prees ook de houding van Spanje in deze kwestie.

In het interview, ter gelegenheid van de presentatie van zijn nieuwe boek "Le temps des combats" in het Spaanse televisieprogramma "Espejo publico" op Antena3, stelde Nicolas Sarkozy dat hij voorstander is van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Hij gaf aan dat hij van mening is dat de Spaanse autoriteiten juist hebben gehandeld door dit te erkennen. Verder benadrukte de politicus het vertrouwen dat men kan hebben in Koning Mohammed VI, gezien zijn beheer van het land en zijn vermogen om de meest extremistische islamisten in toom te houden.

Lees ook: Koning Mohammed VI leende vliegtuig aan Nicolas Sarkozy

In zijn boek, gepubliceerd in augustus 2023 door Éditions Fayard, spreekt Sarkozy ook zijn steun uit voor de Marokkaanse claim op de Sahara en roept hij de Franse president Emmanuel Macron op om hetzelfde te doen. Hij beschrijft deze kwestie als cruciaal voor de strategische belangen van Marokko en betwijfelt de levensvatbaarheid van een onafhankelijke Sahrawi-republiek. Sarkozy benadrukt het belang van het kiezen van bondgenoten en het steunen op gedeelde geschiedenis.

Lees ook: Ex-Franse president Sarkozy: "In Marokko voelde ik me thuis" (video)

Na Spanje zal Sarkozy zijn boek in Marokko presenteren, met geplande bezoeken aan Rabat en Marrakech op 13 en 14 december. Hij sprak eerder al zijn affiniteit met Marokko en zijn bewondering voor de Marokkaanse cultuur en gastvrijheid. Hij gaf toen aan zich direct thuis te voelen in Marokko en een grote waardering te hebben voor het land en zijn mensen, ongeacht hun sociale status.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team