Zoeken

Moslims voelen "verdriet en schaamte" wanneer zij hun doden op katholieke begraafplaatsen begraven

4 november 2022 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het Spaanse Catalonië wonen, klagen dat er geen islamitische begraafplaatsen zijn waar zij hun doden op een waardige manier kunnen begraven.

Bijna elke vrijdag bezoekt Amina (pseudoniem) de begraafplaats El Masnou in Catalonië, waar ze sinds 2005 woont. Hier ligt haar broer Mohamed (pseudoniem) begraven, die in 2020 overleed tijdens de gezondheidscrisis toen de grenzen gesloten waren. Dit maakte het onmogelijk om zijn stoffelijk overschot naar Marokko over te brengen. Mohamed is dus niet volgens de islamitische riten of op een islamitische begraafplaats begraven. Er is geen islamitische begraafplaats in de stad, vertelt Amina "met verdriet en schaamte" aan Mundo Islam.

Lees ook: Vier nieuwe islamitische natuurbegraafplaatsen in Nederland

De familie van Mohamed overwoog om zijn lichaam op te graven. Dat is om religieuze redenen verboden, maar ze wilden hem naar Barcelona brengen om hem te begraven op een islamitische begraafplaats. "Amina geeft toe dat ze geen hulp kan vragen aan andere familieleden in Marokko omdat het veel geld kost en ook omdat ze de omstandigheden waaronder haar broer is begraven voor hen geheim wil houden," zegt ze.

Lees ook: Stoffelijke resten van 4000 wereld-Marokkanen gerepatrieerd

Net als Amina bevinden veel moslims in Spanje zich in een soortgelijke situatie. Volgens de Unie van moslimgemeenschappen in Spanje (UCIDE) hadden in 2020 slechts 35 van de meer dan 8000 gemeenschappen in Spanje moslimbegraafplaatsen. Moslimgemeenschappen hebben altijd begraafplaatsen gevraagd zodat hun doden net als katholieken een waardige begrafenis kunnen krijgen. Hoewel "van oudsher de neiging bestaat om de doden te repatriëren, is er nooit een gebrek aan ruimte geweest", verklaart Mohamed Halhoul, woordvoerder van de Islamitische Raad van Catalonië (CIC).

Tijdens de gezondheidscrisis veranderde alles. De CIC kreeg te maken met honderden gevallen waarin families niet wisten wat ze moesten doen of waar ze hun geliefden moesten begraven. Halhoul legt uit dat vijf van de 16 moslimbegraafplaatsen in Catalonië na 2020 zijn geopend. Khalid Ghali, commissaris van het stadsbestuur van Barcelona, verklaart dat de islamitische godsdienst voorschrijft dat het lichaam moet worden begraven op de plaats die het dichtst bij de plaats van overlijden ligt. Dus als het lichaam van een moslim moet worden herbegraven, wordt het niet meer volgens zijn religie begraven. Het herbegraven van een lichaam in een stad waar moslimbegraafplaatsen zijn, brengt bovendien hoge kosten met zich mee die gezinnen zich niet kunnen veroorloven, aldus Halhoul.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team