Zoeken

Mohammed VI en de Marokkaanse ruimtevaart-uitdaging

21 januari 2024 - 09:00 - Marokko

©

Mathieu Luinaud, strategieconsultant en ruimtevaartexpert, legt uit waarom Koning Mohammed VI zich heeft gewaagd aan ruimtevaart.

De expert wijst op het belang van ruimtevaartcapaciteiten bij het reageren op crises en natuurrampen, zoals de aardbeving in Al Haouz op 8 september 2023. Luinaud, docent economie aan Sciences Po Parijs, stelt dat Marokko al vóór de krachtige aardbeving actief was in de ruimtevaart en tot de eerste Afrikaanse machten behoorde op het gebied van ontwikkeling van de ruimtevaart. De focus lag op het Koninklijk Centrum voor Ruimtevaartonderzoek (CRTS), dat functioneert als nationaal ruimtevaartagentschap en beheerder van satellietbeelden in Marokko. Marokko heeft twee Mohammed VI-satellieten gelanceerd in 2017 en 2018, waarvan één voor militaire spionagedoeleinden en de andere voor meer civiele doeleinden.

Lees ook: Spionagesatellieten: Marokko verkiest Israël

Luinaud benadrukt dat de ruimtevaartindustrie effectief is voor ontwikkeling en terrorismebestrijding in Afrika. Hij noemt het gebruik van ruimtegegevens voor productiviteitswinsten in landbouw en visserij, die ongeveer 12% van het Marokkaanse BBP vertegenwoordigen. Ook worden ruimtevaartcapaciteiten ingezet voor nationale veiligheid, met het oog op het Polisario-front in de Sahara en de gespannen diplomatieke betrekkingen met buurland Algerije.

Marokko zou recentelijk besloten hebben zijn volgende spionagesatelliet, de Ofek-13, te laten bouwen door Israel Aerospace Industries (IAI), en daarmee de Franse partners Airbus Defence & Space en Thales Alenia Space, die de Mohammed VI A-satelliet in 2017 lanceerden, uit te sluiten. Luinaud ziet deze keuze als een gevolg van de recente toenadering tussen Marokko en Israël, waarbij IAI profiteerde van een samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit van Rabat voor de ontwikkeling van R&D in de ruimtevaart en de opleiding van Marokkaanse experts.

Lees ook: Marokko wil nieuwe satellieten lanceren

De strategieconsultant voorspelt dat Marokko een belangrijke speler in de ruimtevaartindustrie zou kunnen worden, met voordelen zoals geografische nabijheid tot Europa, bestaande handelsroutes, lagere productiekosten en een groeiende auto-industrie. Hij sluit af met de constatering dat Marokko, dankzij vrijhandelsovereenkomsten en efficiënte administratieve procedures, een aantrekkelijke locatie voor ruimtevaartproductie zou kunnen zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team