Zoeken

Koning Mohammed VI en Akhannouch: het telefoongesprek dat alles veranderde

14 januari 2024 - 17:00 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Aziz Akhannouch heeft onthullingen gedaan over een bijzonder telefoongesprek met Koning Mohammed VI, waarin de monarch besloot om de viering van het Amazigh Nieuwjaar uit te roepen tot een nationale feestdag.

Akhannouch herinnert zich dit telefoongesprek met Koning Mohammed VI als een onvergetelijk moment. "Op een dag (in 2023), rond 17.00 uur, ontving ik een telefoontje van Zijne Majesteit de Koning, waarin hij mij meedeelde dat hij had besloten om de viering van het Amazigh Nieuwjaar tot een officiële feestdag te maken", vertelde de premier aan militanten van de RNI-partij (meerderheid) in Agadir. Akhannouch beschreef dit als "een van de grootste dagen van zijn leven" en vroeg de Koning wanneer de koninklijke beslissing van kracht zou worden. "Onmiddellijk", antwoordde de Koning. De voorzitter van de RNI benadrukte dat het Koning Mohammed VI was die de Amazigh-taal officieel erkende en het Amazigh Nieuwjaar tot een nationale betaalde feestdag maakte.

Lees ook: Koning Mohammed VI roept Amazigh Nieuwjaar uit tot nationale feestdag

Dit jaar valt het Amazigh Nieuwjaar 2974 op zondag 14 januari, de datum van de eerste viering van Yennayer als nationale feestdag. Zaterdagavond organiseerde de RNI in Agadir een artistieke avond in de marge van de 10e regionale conferentie van de partij, schrijft Le360.

Lees ook: Marokko bidt voor regen op bevel van Koning Mohammed VI

De viering van Yennayer werd toegejuicht door RNI-parlementslid Zaïna Id Hali uit Agadir. "Dankzij de richtlijnen van de Soeverein, is de viering van het Amazigh Nieuwjaar als een nationale feestdag voor de eerste keer, een grote dag voor alle Imazighen", zei ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team