Zoeken

Marokko verhoogt graanimport

26 maart 2024 - 08:00 - Economie

©

De aanhoudende droogte in Marokko dwingt het koninkrijk om de import van graan te verhogen. De oogst van dit jaar is fors lager dan verwacht, waardoor de voedselvoorziening in gevaar komt.

De zesde opeenvolgende droge winter heeft de graanproductie in Marokko hard geraakt. De regenval was te laag, waardoor de oogst van tarwe "beduidend lager" zal uitvallen dan de 4 miljoen ton van vorig jaar, meldt persbureau Bloomberg.

Lees ook: Marokkaanse interesse in Russische tarwe neemt toe

Ook de oogst van andere granen, zoals maïs en gerst, zal lager zijn dan de 7,5 miljoen ton die de regering had begroot. "We zullen onze graanimport moeten verhogen om dit tekort op te vangen", aldus Rachid Benali, voorzitter van de Marokkaanse landbouwcoöperatie Comader.

De droogte heeft niet alleen de graanproductie getroffen, maar ook andere gewassen, zoals suikerbieten. "De problemen met de aanplant gaan verder dan tarwe en omvatten ook andere belangrijke gewassen", aldus Benali.

Tarwe is een belangrijk basisvoedsel in Marokko. Ongeveer 70% van de tarwe die in steden wordt geconsumeerd en 66% van de tarwe in plattelandsgebieden is afkomstig van binnenlandse productie.

Lees ook: Marokko wendt zich tot Frankrijk voor tarwe

Vorig jaar importeerde Marokko al 2 miljoen ton zachte tarwe. De regering heeft subsidies toegekend om de import te stimuleren. Naar verwachting zal Marokko dit jaar in totaal 5 miljoen ton graan moeten importeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team