Zoeken

Marokko is stakingen beu, leraren gestraft

6 januari 2024 - 17:00 - Marokko

©

In Marokko hebben meerdere leraren administratieve sancties gekregen van de regionale afdelingen van het Ministerie van Nationale Onderwijs vanwege hun aanhoudende protesten tegen de nieuwe algemene status.

Na elf weken van onafgebroken stakingen heeft het ministerie maatregelen genomen. Verschillende stakende leraren hebben een tijdelijke schorsing gekregen voor het "niet nakomen van hun professionele en educatieve verplichtingen, herhaalde en ongerechtvaardigde afwezigheid, waardoor studenten het recht op stabiel en continu onderwijs wordt ontnomen, en het niet naleven van de waarden en professionele ethiek volgens de normen die gelden in het onderwijssysteem", meldt Al3omk.

Lees ook: Marokkaanse overheid reageert op stakingen met looninhoudingen

Deze inbreuken worden door de regionale directies gezien als ernstig, in lijn met artikel 73 van de algemene status van de overheidsdienst. Daarom gaat de tijdelijke schorsing gepaard met een salarisopschorting, met uitzondering van de gezinstoelagen. De situatie van de betrokken leraren zal worden geanalyseerd door een tuchtraad voordat de sanctie binnen maximaal vier maanden wordt opgeheven.

Lees ook: Marokkaanse leraren gestraft

Na afloop van deze termijn kan de functionaris zijn volledige salaris weer ontvangen, zelfs als de raad geen besluit tegen hem neemt. Hij kan ook terugbetaling eisen van de ingehouden bedragen van zijn salaris als er geen sanctie zoals een waarschuwing, berisping of verwijdering van de promotielijst tegen hem wordt uitgesproken. Als hij echter strafrechtelijk wordt vervolgd, hangt het herstel van zijn volledige salaris af van een beslissing van de rechtbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team