Zoeken

Marokkanen, vergeet niet om de belastingen te betalen!

7 maart 2024 - 10:00 - Economie

©

De tijd dringt voor bedrijven en belastingplichtigen in Marokko om hun belastingaangifte te doen. De deadline voor het betalen van de inkomstenbelasting (IR), vennootschapsbelasting (IS), btw en andere belastingen is 31 maart. Wie te laat is, riskeert boetes en sancties van de belastingdienst (DGI).

De BTW over de maand februari moet voor het einde van maart online worden aangegeven en betaald. Voor de inkomstenbelasting zijn er maar liefst 14 aangiftes die voor de 31ste moeten worden ingediend, terwijl voor de vennootschapsbelasting 13 aangiftes vereist zijn voor dezelfde deadline. De specifieke vereisten voor deze aangiftes zijn vastgelegd in de artikelen 110 tot en met 115 van de Algemene Belastingcode (CGI).

Lees ook: Marokko: wijzigingen in belasting op huurinkomsten

Verder zijn werkgevers en uitbetalers van rente verplicht om de ingehouden inkomstenbelasting op salarissen en inkomsten van niet-ingezetenen voor de maand februari uiterlijk op 31 maart over te maken. Belastingplichtigen die onder het regime van de Unieke Professionele Bijdrage (CPU) vallen, moeten voor 1 april een jaarlijkse omzetaangifte indienen. Zij die kiezen voor kwartaalbetalingen moeten hun bijdrage elk kwartaal voor de deadlines van 31 maart, 30 juni, 30 september, en 31 december voldoen.

Daarnaast moeten financiële instellingen de bronbelasting inhouden op financiële producten zoals aandelen, bedrijfsaandelen en sukuk-certificaten die in februari zijn uitbetaald. Belastingplichtigen zijn op hun beurt verplicht om vóór 31 maart aangifte te doen van inkomsten uit aandelen, bedrijfsaandelen, vaste inkomsten uit beleggingen en inkomsten uit sukuk-certificaten, inclusief de inkomsten en winsten uit buitenlandse kapitaalgoederen.

Lees ook: Marokko: nieuwe belastingmaatregelen voor 2024

Het niet naleven van deze deadlines zal resulteren in financiële boetes en sancties. Het is van cruciaal belang voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de geldende fiscale verplichtingen en effectieve interne procedures op te zetten om te zorgen voor een nauwgezette fiscale administratie, aldus het Ministerie van Economie en Financiën.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team