Zoeken

Vrees voor toename invloed Marokko via Cultureel Centrum in Nederland

24 februari 2023 - 18:00 - Wereld

©

Marokko is van plan een cultureel huis te openen in Amsterdam, om een ontmoetingsplek te creëren voor Marokkaanse Nederlanders en om hen te verbinden met hun land van oorsprong. Een aantal Marokkaans-Nederlandse organisaties en bepaalde Nederlandse Kamerleden, denken dat dit een poging is om de invloedssfeer van Rabat in Nederland groter te maken.

Marokko wil in een leeg pand op de Plantage Middenlaan, in het centrum van Amsterdam, het eerste Marokkaanse culturele centrum van Nederland openen. Het kabinet heeft zijn steun toegezegd aan dit initiatief van Marokko, maar Marokkaanse Nederlanders en de Tweede Kamer, vrezen dat het centrum een manier is om de invloedssfeer van Rabat te vergroten, schrijft Trouw.

Lees ook: Marokko en Nederland gaan vaker criminelen aan elkaar uitleveren

Het nieuwe Marokkaans Cultureel Centrum wil een programma opzetten ten behoeve van Marokkaanse Nederlanders met als doel hen met elkaar en met Marokko te verbinden. "Marokko, waar kunstenaars, schrijvers en journalisten worden vervolgd, spaart kosten noch moeite en oefent politieke druk uit om een cultureel centrum in Amsterdam te vestigen", zegt Laila Ezzeroili, lid van de Alliantie tegen buitenlandse inmenging. Ze vreest dat het centrum de vrijheid van Marokkaanse Nederlanders zal aantasten. "Spionage, intimidatie en beïnvloeding van de diaspora in Nederland, via onder meer moskeeën wordt al jarenlang gedaan", zegt ze.

Dat vermoeden wordt bevestigd door Abdou Menebhi van mensenrechtenorganisatie Emcemo. "Activisten worden gebeld door anonieme nummers of krijgen berichten via Facebook met bedreigingen. Het is pure intimidatie om ervoor te zorgen dat ze stoppen met hun activisme. Als ze niet opnemen, wordt hun familie in Marokko lastiggevallen", aldus Menebhi.

Cultuur is volgens Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders voor Marokko een belangrijke manier om sturing te geven aan de eigen diaspora. "Bijvoorbeeld via dit soort cultuurhuizen. Het wordt omlijst door culturele activiteiten, maar uiteindelijk wordt het vaak gebruikt als instrument om de diaspora te betrekken bij de politieke agenda van Rabat", zegt hij.

Marokko kocht het pand in 2011 van de Universiteit van Amsterdam voor 2,2 miljoen euro. Omdat het lange tijd leeg stond werd het pand in 2013 bezet. Vanwege hun onvrede over de bemoeienis van de Marokkaanse overheid participeerden ook Marokkaanse-Nederlanders aan de bezetting.

Lees ook: Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

In 2022 deed het Nederlandse kabinet een toezegging voor de bouw van het centrum in het kader van een overeenkomst met Marokko. Nederland kan in ruil voor deze toezegging eindelijk Marokkaanse uitgeprocedeerde asielzoekers terugsturen naar Marokko. Daarnaast beloofde Nederland ook om zich "niet te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van het koninkrijk".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team